Варна 19°
fallback
Икономика
17:26 | 9 юни 2016
Обновен: 11:07 | 24 април 2024

През есента ще имаме първа действаща междусистемна газова връзка

Това ще стане след като приключи изграждането на подводната част на интерконектора с Румъния

По материала работи: Борис Проданов

През есента на тази година България ще има своята първа действаща междусистемна газова връзка, след като приключи изграждането на подводната част на интерконектора с Румъния. Това каза министърът на енергетиката в рамките на 14-та годишна конференция на газовата инфраструктура на Европа.

Тя припомни, че в началото на април "Булгартрансгаз" подписа договор с австрийска компания - един от европейските лидери за такъв тип строителство, а срокът за приключване на строителните дейности според контракта е 190 дни.

Като важен проект министърът определи интерконектора Гърция-България, който трябва да осигури на страната и региона реална диверсификация на източниците за доставка на синьо гориво. По думите на Петкова приключилата първа, необвързваща фаза на пазарния тест за проекта, е показала обнадеждаващи резултати. Девет компании са резервирали капацитет, който сериозно надхвърля проектния капацитет на интерконектора, което е доказателство, че проектът е жизнеспособен и икономически обоснован, коментира министърът.

България е заявила своя интерес да участва и в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, който е една от възможностите за осигуряване на суровина от различни източници чрез интерконектора с Гърция, посочи Петкова. Тя припомни, че той е идентифициран и като проект от общ интерес за ЕС.

Важен приоритет за нас е и междусистемната връзка с Турция, която осигурява достъп до всички настоящи и бъдещи входни точки и източници на природен газ в Турция, каза Теменужка Петкова. По думите й газовата връзка България-Сърбия, за която от българска страна е осигурено финансиране в рамките на ОП "Иновации и конкурентоспособност", трябва да осигури липсващото звено от свързаност между националните газопреносни системи на Балканите.

България е инвестирала повече от 220 млн. лева за модернизацията и рехабилитацията на националната газова инфраструктура и продължава активните си усилия в тази посока, отбеляза енергийният министър.

БТА

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback