IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
16:45 | 8 март 2021
Обновен: 02:30 | 28 март 2024

Антипаркинг система може да намали инцидентите на жп прелези

Когато преминаването е забранено, елементите се повдигат от земята и не позволяват движение

По материала работи: Ставри Таргов
Антипаркинг система може да намали инцидентите на жп прелези

Поредният инцидент, станал на охраняем железопътен прелез, където водач е нарушил правилата за движение и е преминал при спуснати бариери, ни провокира да предложим на отговорните институции да приложат т.нар. подход „безопасна система“. Това означава да се поставят съоръжения, които да възпрепятстват преминаването, когато това е забранено.

Новият случай не е единствен в последните години, като в някои от катастрофите имаше жертви и ранени. Това показва, че все още не може да се разчита на личната отговорност на участниците в движението за придържане към правилата.

Затова експертите от Европейския център за транспортни политики предлагат проста система, която ще възпрепятства преминаването през жп прелези при спуснати бариери, благодарение на която ще се минимализира рискът от инциденти на охраняеми жп прелези.

Става дума за инсталирането на автоматични антипаркинг елементи, които се повдигат, когато преминаването е забранено. При неотложна нужда обаче от преминаване на превозно средство със специален режим на движение, като пожарна, полиция и др., системата може бързо да бъде свалена.

Коментари

Новини Варна