IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
09:00 | 2 юни 2023
Обновен: 23:10 | 24 април 2024

Днес е Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути

По материала работи: Ставри Таргов
Днес е Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Във Врачанския Балкан, където преди 147 години е убит гениалният поет и революционер, ще се проведе традиционното всенародно поклонение край величествения паметник на връх Околчица.

Всенародното поклонение ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Ще прозвучат слова и Ботеви стихове. В церемонията ще участват и част от 1500-те походници, които през последните пет дни преминаха по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.

Традиционно историческият връх събира хиляди родолюбиви българи.

Преди сирените с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност в подножието на величествения паметник на Околчица.

В Калофер, родният град на Христо Ботев, ще се състои митинг поклонение. Преди церемонията от Националния музей "Христо Ботев" с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета.

Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" с минутата мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна