IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
15:40 | 10 септември 2023
Обновен: 00:25 | 19 юни 2024

Ветеринарните власти издирват умрели животни по южното Черноморие

Работят на терен с високопроходим автомобил

По материала работи: Ставри Таргов
Ветеринарните власти издирват умрели животни по южното Черноморие

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) участва в преодоляването на последствията от водното бедствие в Област Бургас от 5 септември.

Областната дирекция в град Бургас е в координация с общинските власти, областния управител, както и Областната дирекция „Земеделие” от следващия ден, 6 септември.

Поради тежката ситуация са пренасочени към областта служители от Областна дирекция по безопасност на храните – София-град и Централно управление в помощ на колегите в Бургас. В издирвателните дейности е включен високопроходим автомобил на ОДБХ - Бургас.

Към момента се отработват на терен сигнали в общините Царево, Лозенец  и Приморско. Терените са труднодостъпни, на големи площи водата все още не се е оттекла, което технически възпрепятства работата на екипите, както и безопасната за живота и здравето на хората дейност.

В община Царево се работи по локализирането на едри преживни животни (крави), за които стопанинът е сигнализирал, че са отнесени от придошлите води. В стопанството са регистрирани 64 животни, в него са установени четири живи.

В близката гориста местност, както и в района на плажната ивица са намерени останките на девет животни, част от тях с ушни марки. Тази сутрин е изтеглено животно от скалите край плажната ивица. Издирването продължава.

В района на екопътека в Ахтопол е намерено още едно мъртво животно. Местността е достъпна единствено с високопроходими машини. Направени са неколкократни опити за достигане на мястото от местните власти и от БАБХ. Днес трупът беше изнесен от багер. Предстои унищожаването му.

Работи се и по сигнал от Китен за отнесен пчелин.

Всички намерени и изтеглени животни ще бъдат унищожени чрез изгаряне с цел опазване живота и здравето на хората и животните в района. Мобилната система, отговаряща за район Бургас, е приведена в готовност.

Със заповед на Областната дирекция „Земеделие” в Бургас е определен съставът на комисия, която ще разглежда заявленията на стопани, загубили животните си вследствие на бедствието.

Служители на ОДБХ участват в комисията, с цел установяване на съответствието между подадените заявления и наличната информация в интегрираната информационна система – ВетИС в най-кратки срокове, а след което и служебното премахване от системата на отпадналите животни.

Това ще помогне на стопаните да получат своите обезщетения бързо и без допълнително административно натоварване.

БАБХ напомня, че здравните власти издадоха предупреждение, че морските води в засегнатите райони не са безопасни за къпане. БАБХ призовава да не се влиза в морето, особено при вида на умрели животни, както заради безопасността на гражданите, така и заради затрудняването на достъпа на работните екипи до животните.

Гражданите да не приближават трупове, на които са попаднали по време на излет в гористите местности и екопътеките. В случай на намерени трупове гражданите могат да сигнализират на националния спешен телефон  112 или на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99.

Коментари

Новини Варна