IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
13:48 | 8 август 2017
Обновен: 09:00 | 24 април 2024

След срещата при премиера: Работни групи решават вида на спорната заповед за Калиакра

По материала работи: Пламен Янков
След срещата при премиера: Работни групи решават вида на спорната заповед за Калиакра

Тази седмица ще бъдат създадени специални работни групи, решаващи как точно ще изглежда заповедта за земите около зона "Калиакра", които влизат в "Натура 2000". 

 

Това стана ясно след срещата при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, на която присъстваха още представители на браншовите организации и собственици на земи в района.

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов увери, че ще направи всичко възможно да защити пред Брюксел продължаване на обсъждане на плана за управление на района. Всички страни ще се опитат да намерят консенсус. Това предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

 

Премиерът Борисов изрично призова да не се продължава практиката различни страни да се оплакват в Европейската комисия от решения на властта.

 

Нено Димов обясни, че не вижда причина да подава оставка и ще търси консенсус.

 

Местни от трите засегнати общини - Каварна, Балчик и Шабла настояват за отмяна на забраната за икономически дейности в защитената зона. Според тях ограничението ще доведе до масови фалити. 

 

Върховната административна прокуратура пък започна проверка именно след заповедта на министъра на околната среда и водите за забрана на строителство и земеделие в Крайморска Добруджа.

 

Четете още Обезщетяват собствениците на терени в защитена "Калиакра"

Коментари

Новини Варна