IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
09:40 | 18 септември 2023
Обновен: 09:01 | 14 май 2024

Земеделският протест затваря пътя Бургас - Варна

Предупрежденията са хората да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември по главните пътни артерии

По материала работи: Ставри Таргов
Земеделският протест затваря пътя Бургас - Варна

Днес започва безсрочен общонационалният земеделски протест за спасяване на българското земеделие. Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор.

Точно в 10.00 ч. фермерите ще започнат блокада с тежка земеделска техника на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна.

В област Ловеч от 10 до 11 часа ще бъде блокирано кръговото кръстовище в края на магистрала „Хемус“ при село Брестница край Ябланица.

Земеделски производители от различни браншове и търговци на аграрна техника и горива от Югозападна България също ще блокират основни пътни артерии в региона - на полигона край Благоевград и в Кресна, на главен път Е-79.

В област Добрич със земеделска техника ще бъде блокирано движението в четири точки: на граничните пунктове Дуранкулак и Кардам, кръговото кръстовище на Балчик и пътят за Силистра в село Карапелит.

В 10 ч. ще бъде блокиран и подходът към Дунав мост 2.

Бургаските земеделци ще участват в блокадата на пътен възел Петолъчката и ще затворят пътя Бургас-Варна на кръговото кръстовище до Ахелой в 10 часа, но пътят за Варна ще е затворен почти през целия ден. След това се подготвя тръгване за София за утрешния протест

Трактори ще затворят международния път Е-79 край Монтана. Той ще бъде преграден преди влизането на околовръстното шосе в града.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочни ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Решението на Народното събрание за отказ от забраната за внос на слънчоглед от Украйна беше само един от поводите за ескалация на напрежението.

Трудности има в целия земеделски сектор, който за пръв път се явява толкова обединен на протест.

 Инициативният комитет формулира пет искания към управляващите: Да продължи забраната за внос на земеделски стоки от Украйна, като се разшири с вето и върху плодове, зеленчуци месо, мляко и мед. До 30 септември на фермерите да бъде платен пълния размер на компенсации на загубите заради войната в Украйна, държавната помощ за пропадналите от природни бедствия площи да бъде незабавно платена.

Протестиращите искат също допълнителни средства за държавни помощи и облекчаване на условията по интервенциите от Стратегическия план.

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, предупреждават от инициативния комитет, откъдето до момента са обявили локациите за блокади с тежка земеделска техника в цяла България днес и намерения протестът да се пренесе в София утре.

Протестиращите излязоха с извинение към гражданите и предупреждения да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна