IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
18:02 | 24 септември 2015
Обновен: 05:16 | 28 март 2024

Австрия върна хиляди бежанци в България

Това съобщи австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер

По материала работи: Юлиян Атанасов
Расте броят на търсещите убежище у нас

Върнахме повече от 5 хиляди души, главно в България и Румъния, съобщи австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер пред журналисти на среща на Християнсоциалния съюз в Германия, предаде КРОСС. „За да функционира системата за убежището, е нужна ефективна политика за връщане на мигрантите. Чака още много работа в тази област, особено по отношение на северноафриканските страни", каза министърът.
Микъл-Лайтнер подчерта, че почти няма молби за убежище в сигурни държави, като Хърватия или Словения, което означава, че преминалите през тях мигранти вече не търсят сигурност, а по-скоро искат да изберат страна в най-добро икономическо положение.
„Ако бежанци, идващи от Словения и Хърватия, искат убежище в Австрия, ние ще ги връщаме в Хърватия и Словения", каза тя.
Преди три седмици Австрия и Германия временно освободиха бежанците от изискването на ЕС да подават молба за убежище в първата страна от Евросъюза, в която влязат. Това решение разгневи съседни държави, като Унгария, която заяви, че тази стъпка насърчава още повече мигранти да тръгнат към Европа.
 

Коментари

Новини Варна