IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
15:24 | 7 март 2016
Обновен: 07:24 | 12 май 2024

Политик №1 – Фандъкова. Следват Кристалина, Борисов...

В топ 10 са и Павлова, Калфин, Москов

По материала работи: Деян Михайлов
Политик №1 – Фандъкова. Следват Кристалина, Борисов...

Кметът на София Йорданка Фандъкова е политическата фигура с най-висок процент на одобрение, обявиха социолозите от "Екзакта Рисърч Груп".

Те са направили национално представително проучване в периода между 16-24 февруари тази година. Интервюирани са 1000 пълнолетни българи по домовете им в 90 населени места в цялата страна.

Резултатите показват, че работата на Фандъкова се одобрява от 62%. Неодобрението към дейността й е 17 на сто.

Политикът, който се нарежда на второ място по одобрение, е еврокомисарят Кристалина Георгиева, показват още данните. 55% от българите одобряват работата й, а 22% - не.

Лидерството от престижната класация отстъпва премиерът Бойко Борисов. Години наред той традиционно имаше най-висок рейтинг сред политиците, но сега е на трета позиция. Лидерът на ГЕРБ е с изравнени стойности на одобрението и неодобрението – 45% на 45%.

В топ 10 на българските политици се нареждат още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на здравеопазването Петър Москов, президентът Росен Плевнелиев и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" показва, че 26 на сто от българите одобряват работата на кабинета. Тези, които не я харесват, са 60%.

Според изследването в представите на българите нещата се подобряват главно в две посоки – по отношение на транспорта и на усвояването на средства от Европейския съюз.

Сравнително добри оценки се дават и за работата в сферата на регионалното развитие. За последната година, според 59% от интервюираните, най-проблемен остава стандартът на живот на хората. Влошаване на ситуацията настъпва и в сферите на правосъдието, на здравеопазването и на образованието.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна