IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
14:25 | 10 март 2016
Обновен: 07:27 | 12 май 2024

РБ тревожни: Как ел правителство без чип в личната карта?

ГЕРБ обаче са на мнение, че така стават твърде скъпи картите

По материала работи: Деян Михайлов
РБ тревожни: Как ел правителство без чип в личната карта?

Реформаторите се разтревожиха, че ако не се въведе електронен чип в личните карти няма да има ефективно електронно правителство, нищо ще може да се гласува електронно.

Причината за опасенията им е отхвърлянето от вътрешната комисия в НС на текстове в проекта на закона за електронна идентификация, според които трябваше да се заложи възможността да има електронен чип.

Реформаторът Димитър Делчев от РБ обясни, че това е станало по искане на ГЕРБ.

Според него обаче българските електронни лични карти са средството, чрез което може да се улесни изборния процес и електронното управление на страната.

"Ние разбираме притесненията на колегите от ГЕРБ, това че в закона за електронната идентификация промените не са достатъчно добре разписани. Въпреки това ще настояваме в пленарна зала тези текстове да останат. Ако те не останат, планираме след консултации да предложим от РБ законопроект, с който бързо да се промени Закона за българските лични документи, така че да се позволи издаването на електронни лични карти", обяви Делчев.

Едно от опасенията на депутатите от ГЕРБ е било, че тези електронни лични карти биха били по-скъпи.

От МВР обаче са разяснили, че имат разчети, с поред които издаването на електронните лични карти ще струва точно толкова колкото и в момента.

"За нас е важно това издаване да започне час по-скоро, защото с новите лични карти българските граждани ще имат много повече възможности отколкото със сегашните на същата цена", настоя Димитър Делчев.

Според Антони Тренчев пък става въпрос за политическа воля.

"Искаме ли общодостъпно, лесно, ефективно електронно гласуване и електронни услуги. Най-логичният и лесен начин е електронният идентификатор да е в личната карта. Това е европейски регламент, така се прави в целия ЕС. Притесненията за неговата сигурност са напълно неоснователни", коментира  той.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна