IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:16 | 11 март 2016
Обновен: 07:26 | 12 май 2024

Упреци и обиди за демографската криза: Импотентни сте!

БСП видя катастрофа, от ГЕРБ отговориха, че проблемът е стар

По материала работи: Деян Михайлов
Упреци и обиди за демографската криза: Импотентни сте!

Социалистите за пореден път обвиниха настоящите управляващи за демографската криза, но от ГЕРБ им отговориха, че БСП е импотентна партия и в левицата има репродуктивни проблеми.

Пръв с нападките започна соцлидерът Михаил Миков, който упрекна властта, че води страната към демографска катастрофа заради замразяването на социалните плащания.

Ирена Соколова от ГЕРБ пък му отговори, че и "най-големият симпатизант на маковете да попитат, и той ще им отговори, че имат репродуктивни проблеми", а и че не са силна опозиция, защото "са импотентна партия".

Накрая червеният Таско Ерменков се възмути и коментира, че не е хубаво да се говори за сексуални дисфункции в декларация на политическа сила от парламентарната трибуна.

Миков цитира данни, според които населението на България намалява с около 40 000 души на година, население на град колкото Кюстендил.

Ставаме по-малко с по 10 човека на ден, с 4,6 човека на час и през през 2030 населението ще е 6,3 милиона души, пресметна той.

Според разчетите на Миков се очаква българите да бъдат с още 2, 5 милиона по-малко до 2080 година.

Около 1500 по-малко са родените деца през тази година в сравнения с миналата, а през 2015 г. равнището беше като през 1945 г., когато мъжете бяха на война, продължи с упреците соцлидерът.

Той настоя управляващите да предприемат конкретни мерки, защото "хората са се наслушали на обсъждания, дискусии и други такива измишльотини, които са на хартия".

Според Ирена Соколова обаче проблемът с ниската раждаемост и миграцията не е от вчера.

"Социално-икономически проблеми, липса на доверие, усещане за безперспективен живот, това е положението от над 10 години и е добре да се замислите. Говорите по тази тема само когато сте в опозиция, а когато сте в управлението мислите само за себе си. Искаме да имаме общи политики, но вие стопявате нашите усилия, защото единственото, което правите, е в петък да излезете и да направи декларация", упрекна тя.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна