IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
19:32 | 17 март 2016
Обновен: 11:51 | 12 май 2024

Ненчев внася до дни проекта за многоцелеви изтребител

Започват поръчки и за закупването на нови двигатели за МиГ- 29

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ненчев внася до дни проекта за многоцелеви изтребител

До дни внасям в Министерски съвет проект за покупка на нов многоцелеви изтребител. Започваме и незабавно поръчки за модернизацията и закупване на нови двигатели за МиГ- 29, за пълната им логистична поддръжка. Това каза в Трета авиационна база в Граф Игнатиево министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

 

Заедно с началник щаба на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов, висши офицери и ветерани, той присъства на празника на авиобазата по случай 65 години от основаването й.

 

Ненчев припомни, че проектът за нов многоцелеви изтребител бе приет на Съвет на отбраната преди дни и ясно е обосновано, че на първия етап ще се разглеждат три варианта - Грипен, Еврофайтер и F-16.

 

По думите му "това бяха изключително тежки преговори, но в крайна сметка вчера с началника на отбраната, в една лична среща с премиера Бойко Борисов, бяхме категорично уверени, че всичко това ще случи в сроковете, които сме си поставили, а това означава, че до края на годината може да има подписани договори".

 

В края на май очакваме да дойдат още два двигателя за МиГ-29 от Полша, предстои и втори договор за логистична дългосрочна поддръжка на изтребителите - дотогава, докогато придобием новите, допълни военният министър. Той уточни, че става въпрос за толкова двигатели и части, колкото са необходими, за да могат да летят 12 машини.

 

На въпрос за обществените поръчки в армията Ненчев отговори, че ще бъде абсолютно безкомпромисен и при всяка сянка на съмнение ще бъдат оспорвани. Той добави, че е поискал и получил съгласие от Сметната палата да направят пълна и обстоятелствена проверка на всички обществени поръчки, като на този етап спира поръчката за храната.

 

Процедурата за закупуване на нов изтребител ще започне веднага след като в Народното събрание приемат проектът за инвестиционен разход, допълни началникът на отбраната ген. Константин Попов. Според него възможностите за получаването на първите нови самолети са 2018-2019 година, като на първо време трябва да се закупят 8-9, а на по-късен етап да се стигне до цяла ескадрила.

 

Командирът на авиобазата бр.ген. Иван Лалов изрази радостта си от добрите новини и уточни, че ще има много кратък период, през който докато се приучват летците на новите машини, останалите ще носят бойно дежурство на вече усвоения - МиГ-29.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна