IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
12:36 | 21 ноември 2016
Обновен: 06:38 | 23 април 2024

Радев свиква консултации за мажоритарна избирателна система

Срещата ще се проведе когато всички варианти за съставяне на нов кабинет са изчерпани

По материала работи: Слав Велев
Радев свиква консултации за мажоритарна избирателна система

Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, новоизбраният президент Румен Радев ще инициира среща с председателя на парламента, лидерите на всички парламентарно представени партии, експерти по изборно законодателство и инициаторите на Националния референдум, за да се обсъдят вариантите за въвеждане на мажоритарна избирателна система. Това заяви самият Радев минути, след като получи удостоверението от ЦИК за избора му за президент, пише "24 часа".

 

Радев обясни, че срещата ще се проведе, когато вече е ясно, че всички възможности за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент са изчерпани и е сигурно, че ще се проведат предсрочни парламентарни избори. На въпрос дали той вече обмисля състава на свое служебно правителство, Радев отговори, че в момента това е ангажимент на президента Росен Плевнелиев.

 

"Разчитам на опита и професионализма на Плевнелиев да състави добро служебно правителство", заяви Радев. На церемонията по връчването на удостоверенията за избора на Румен Радев и Илиана Йотова присъстваха лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на инициативния комитет излъчил президентската двойка Стефан Данаилов, вицепрезидентът Маргарита Попова, конституционни съдии и целият състав на ЦИК.  Церемонията води председателят на парламента Цецка Цачева, която загуби балотажа на президентските избори от Радев. След като получиха удостоверенията си от председателя на ЦИК Ивелина Алексиева, присъстващите вдигнаха наздравица с шампанско.

 

24chasa.bg

 

Четете още: Председателят на ЦИК връчи решението за президентските избори на Румен Радев

 

Коментари

Новини Варна