IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
16:52 | 7 юни 2016
Обновен: 05:23 | 24 февруари 2024

РБ отива на вота със свой кандидат за президент

Предстои тепърва да се предлагат имена, като само в ДБГ

По материала работи: Слав Велев
РБ отива на вота със свой кандидат за президент

Всички партии в РБ ще издигнат обща самостоятелна кандидатура на предстоящите президентски избори. Това реши днес Изпълнителният съвет на обединението след дълги спорове и разнопосочни предложения. Заемането на окончателна позиция от реформаторите бе улеснено от неколкократните заявления от страна на ГЕРБ през последните дни, че ще участва на изборите със силна своя номинация. Това бе ясен знак за всички останали партии, че поне на първи тур не могат да се прикачат към формацията на Бойко Борисов и ако искат да участват във вота, ще трябва да го направят със собствен кандидат. Точно по тази ос в РБ се бяха разделили на две крила, като от ДБГ предлагаха да се върви към широка коалиция от всички управляващи партии, а лидерът на ДСБ Радан Кънев и хората около него натискаха да отидат на избори само с ГЕРБ, тъй като ПФ били националисти и популисти. След като вече и двете позиции нямат вариант за реализация в РБ са успели да се консолидират и да решат, че ще се явят заедно с обща номинация на вота. Предстои тепърва да се предлагат имена, като само в ДБГ са готови с такова – на съпредседателя на парламентарната група Найден Зеленогорски.

 

Единодушно приетото решение за президентските избори обаче идва заедно с продължаващата вече година „окопна война“ в РБ за бъдещето му. На днешното заседание е бил продължен спора за това каква да бъде тактическата развръзка, като Радан Кънев отново е настоял да се проведе конгрес на РБ за избиране на единен лидер и консолидиране в единен политически субект. В реформаторските редици отдавна са настръхнали от неговите мераци да оглави блока и да се еманципира като обединител на дясното на фона на политическия си баща Иван Костов, който стана символ на разединението. БЗНС и СДС като формации със силни партийни традиции обаче остро се дърпат на подобен сценарий, който ще ги претопи. Като компромисен вариант ДБГ вече предложиха да се върви към конфедеративен принцип на обединение в РБ с опция за ротационно председателство.

monitor.bg

Коментари

Новини Варна