Български яйчни продукти с фипронил достигнаха Гърция. Властите в Южната ни съседка информират за констатирано наличие на фипронил в пастьоризиран яйчен белтък и пастьоризиран яйчен жълтък с произход България. Създадена е информационна нотификация за проследяване, с която за случая е уведомена Българската агенция по безопасност на храните. Лабораторните резултати показват наличие на инсектицида в количество 0,19 мг/кг. в пастьоризирания жълтък и 0,016 мг/кг в пастьоризирания белтък (което отговаря приблизително на 0,03 мг/кг в сурови яйца).
Веднага са предприети действия за проследяване на суровините и готовия продукт. Вложените яйца са с произход от засегнатите ферми в село Поликраище. В хода на разследването е установено, че количества са дистрибутирани и в Румъния. За предприетите мерки БАБХ е уведомила ЕК чрез системата RASFF.
http://agrozona.bg
Четете още: Огромен антарктически айсберг навлезе в открити води