IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
20:26 | 19 ноември 2014
Обновен: 13:26 | 17 април 2024

Сфинксът отново достъпен за туристи

След близо 4-годишна реставрация, Сфинксът от древен Египет на платото Гиза - един от най-посещаваните паметници в света

По материала работи: Юлиян Атанасов
Сфинксът отново достъпен за туристи


След близо 4-годишна реставрация, Сфинксът от древен Египет на платото Гиза - един от най-посещаваните паметници в света, отново става достъпен за туристи, предава сайтът Artprice, цитиран от БГНЕС.
Свързаните със Сфинкса реставрационни работи се състояха най-вече в заменяне на каменни блокове с появили се по тях цепнатини в лявата част на импозантната статуя с тяло на лъв и човешка глава и реновиране на бюста и врата й с материал, защитаващ от корозия.
Сфинксът се реставрира редовно заради замърсяването от въздуха и щетите, които му нанасят подземните води. Скулптурата, направена от варовик, представлява образ на полу-човек, полу-лъв и е разположена измежду пирамидите в Гиза, в близост до Кайро. Археолозите все още са озадачени над точното му предназначение, като повечето вярват, че е бил построен за религиозни и астрономически цели
Сега за първи път в историята посетителите имат възможност да се приближат непосредствено до Свинкса. По-рано подходът към паметника бе закрит, а любителите на древността можеха да разглеждат монумента само отдалече.
Специалистите са извършили няколко "козметични процедури", за да го представят обновен.
Реставраторите изчистиха тялото на Сфинкса от солите, чието пагубно влияние заплашва целостта на паметника. Както и при други подобни работи, така и сега върху "болните места" се нанася разтвор от негасена вар, която с времето се заздравява, превръщайки се при взаимодействието с въглеродния диоксид (двуокис на въглерода - CO2) от въздуха в неразтворим калциев карбонат.
Последната реставрация на паметника бе през 2006 година. Възстановителни работи върху един от най-древните паметници на Земята се правят средно всеки 8-10 години.
През последните три години Египет преживя две революции, което се отрази сериозно на туристическата индустрия на столицата и околностите й. Посетителите на древните паметници намаляха многократно. Властите правят всичко, което зависи от тях, за да върнат интереса към уникалното историческо богатство на Страната на пирамидите.

 

Коментари

Новини Варна