IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:15 | 24 декември 2021
Обновен: 07:03 | 23 април 2024

Корпорацията "Pfizer" е по-секретена и от ЦРУ

Тайната на препаратите ще се пази, докато всички инжектирани с тях не умрат

По материала работи: Слав Велев
Корпорацията "Pfizer" е по-секретена и от ЦРУ

ЦРУ на САЩ е едно от най-засекретените ведомства в американското правителство и дори по отношение на това ведомство периодично се вземат решения за разкриването на информацията. Това се изисква от Конституцията на САЩ и редица федерални закони. Например президентският указ на Бил Клинтън от 1995 г. нарежда на ЦРУ да разкрие архивната информация от Студената война, конфликтите във Виетнам и Корея. До началото на 2017 г. ЦРУ съобщи, че президентският указ от 1995 г. е приложен. За 20 години 775 000 документа с над 13 млн. страници бяха публикувани онлайн, пише "Труд".

Що се отнася до гражданските организации на САЩ, тяхната дейност трябва да бъде възможно най-прозрачна. Това се изисква преди всичко от Закона за свободата на информацията (Freedom of Information Act, FOIA), подписан от президента Линдън Б. Джонсън на 4 юли 1966 г. и влязъл в сила през следващата година. Очевидно е, че тези организации, занимаващи се със здравеопазване, медицина и фармацевтика, трябва да предоставят своевременно и в пълен обем необходимата информация, без да чакат съответните искания.

Такива американски агенции като Министерството на здравеопазването и социалните услуги (HHS), Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) работят в тясно сътрудничество с частните фармацевтични компании (фармацевтичната индустрия) и предоставят различни медицински услуги (частната медицина). Не е тайна, че между тях са установени неформални, корупционни отношения между държавните агенции и частния бизнес, занимаващ се с производство на фармацевтични продукти и предоставянето на медицинските услуги. А това от своя страна рязко намалява прозрачността на дейността както на държавните агенции, така и на частните компании в областта на фармакологията и частните медицински услуги. Събитията, свързани с "пандемията", доведоха до това, че медико-фармакологичният комплекс на САЩ стана още по-затворен за обществеността.

Ето един от последните примери за секретност беше неочакван за много американци във връзка с разгръщащата се в страната ваксинация срещу коронавируса. Група, наречена ”Общественото здраве и медицинските професионалисти за прозрачност“ (Public Health And Medical Professionals For Transparency – PHMPT), заведе дело на 16 септември 2021 г. в Окръжния съд на САЩ в Северния окръг на Тексас. Учените-медици искат от FDA да се отворят всички данни за ваксината на Pfizer срещу Covid-19. Пускането на тази информация може да помогне да се убедят скептиците, които не се доверяват на ваксините, че лекарството наистина е „безопасно и ефективно, и това ще повиши доверието към ваксината на Pfizer“, казаха те.

Ищците бяха готови да приемат статута на ваксината на Pfizer като "експериментално" лекарство за спешни случаи (EUA). Американските закони предписват процедура за използването на подобни лекарства, които не са преминали необходимия цикъл на клинични изпитвания. Ищците обаче бяха много смутени от това, че на 23 август тази година ваксината Comirnaty на Pfizer получи статут на пълноценна ваксина, която може да се използва за ваксиниране на хора на възраст 16 и повече години. Смущението произтича от огромния брой съобщения за „странични ефекти“ и дори смъртни случаи след употребата на ваксината на Pfizer.

Групата на PHMPT се състои от над 30 професори и медицински учени от университетите в Йейл, Харвард, Калифорния и Лос Анджелис, както и от университета Браун. Ето първите имена в списъка на подписалите иска: Психиатърът професор Аарон Хериати; професорът по епидемиология Харви Риш; професорът по епидемиология и кардиолог Питър А. Маккалоу.

Ответникът FDA изненада всички с отговора си. FDA каза, че това ще отнеме... 55 години, за да публикува напълно всички тези документи. И ако окръжният съдия в Тексас подкрепи ответника, тогава ищците ще могат да получат тези данни само ... през 2076 г. Специалисти от Министерството на правосъдието, представляващи интересите на FDA, отбелязват, че обемът на материалите, свързани с ваксината, са около 329 000 страници. И FDA не може просто да даде документите на обществеността. Записите трябва да бъдат внимателно проверени, за да се редактират „поверителните търговски и бизнес тайни на Pfizer или BioNTech и личната поверителна информация за пациентите, участвали в клинични изпитвания“, пишат адвокати от Министерството на правосъдието.

Юридическите консултанти на ищците са Аарон Сири от Siri & Glimstad в Ню Йорк и Джон Хауи от Howie Law в Далас. Аарон Сири има богат опит в сложни граждански съдебни спорове, включително и за гражданските права по задължителната медицина. Аарон Сири отдавна представлява хората, засегнати от ваксините. Наскоро той каза в една американска групова дискусия, водена от сенатор Рон Джонсън, че по време на ковид кризата на телефоните на адвокатската кантора са получени астрономически брой запитвания. Аарон добави, че днес в Америка просто няма толкова много адвокати, които биха могли незабавно да се заемат с този масив от оплаквания за ваксините.

Адвокатите на ищците смятат, че искането им трябва да бъде с най-висок приоритет за FDA. Те настояват да се публикуват всички материали не по-късно от 3 март 2022 г., тъй като според ищците това не би трябвало да отнеме повече време за разкриването на тези документи, отколкото времето необходимо за тяхното проучване и одобрение. „108 дни беше времето, необходимо на FDA да прегледа съответните документи за много по-трудната задача да одобри ваксината Pfizer Covid-19“, пишат юристите.

Учените-ищци вече попаднаха в 0светлината на прожекторите на пресата. Коментирайки своята инициатива те признаха, че самите те имат сериозни подозрения за ваксината на Pfizer и исковата им молба е минималното изискване за компанията и за фармацевтичния регулатор. И ако FDA продължава да настоява, че оповестяването може да продължи в продължение на 55 години, няма съмнение, че правителството защитава фармацевтичните компании произвеждащи ваксините от всякаква отговорност за увреждане на човешкото здраве.

Няма окончателно решение по иска на PHMPT, а FDA започна да пуска информация по „чаена лъжичка“. Първата „чаена лъжичка“ беше на 17 ноември – 2 месеца след подаването на иска и почти 3 месеца след като препарата на Pfizer беше напълно легализиран като „ваксина“. Общо около 100 страници. Адвокат Арън Сири публикува първия си доклад за информацията, която е получил от FDA. Оказва се, че до 28 февруари, само 2,5 месеца след като лекарството получи одобрение за "спешна употреба" EUA от FDA, Pfizer е получила общо 42 086 доклада от потребителите за лекарството. При тях са регистрирани общо 158 893 случая за "странични ефекти". Повечето от тези доклади са от САЩ, с непропорционален брой на жените (29 914 срещу 9 182 докладвани от мъжете) и тези от възрастовата група от 31 до 50 (13 886 срещу 21 325 за всички други възрастови групи, взети заедно). 25 957 случая са класифицирани като „нарушения в нервната система“.

Документите на Pfizer, представени на FDA има и такъв запис: „Поради големия брой съобщения за спонтанни нежелани събития, съобщени за продукта, Pfizer е дал приоритет за анализа на сериозните случаи...“ Pfizer „също предприе [sic] редица действия, за да помогне намаляването на значителното увеличение на докладваните странични ефекти „(включително с „увеличаването на броя на информаторите, участващи във въвеждането на данните и управлението на случаите“). Компанията "е набрала приблизително .... броя (числото е изтрито при редактирането) допълнителни служители на пълен работен ден". Адвокат Аарон Сири се чуди „защо компанията трябва да смята за някаква тайна колко хора е трябвало да наеме Pfizer, за да се проследяват всички неблагоприятни събития, съобщени малко след пускането на нейния продукт“. Може да се предположи, че са много. И техните усилия най-вероятно са били насочени не към промяната на самото лекарство, а към намаляването на броя на "отрицателните" доклади. И това беше само първата „лъжичка“ от голямата бъчва, която беше много токсична. Втората "лъжичка" беше представена на 1 декември, и беше дори по-малка от първата. Според адвоката Сири тя все още не е обработена.

Последните новини са, че FDA (очевидно под натиска на Pfizer) ще се стреми да увеличи периода на разкриване на информацията, предоставена от фармацевтичната компания на агенцията и продължение на няколко месеца тя увеличи този срок 55 на 75 години. Тоест претенцията на ищеца ще бъде изцяло удовлетворена едва към 2096 г. По това време, както казва Ходжа Насреддин, „или падишахът ще умре, или магарето ще умре“.
Това може да се каже и така: FDA и Pfizer ще пазят тайната на ваксината, докато всеки, инжектиран с нея не умре.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Коментари

Новини Варна