IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
15:30 | 6 февруари 2022
Обновен: 13:18 | 25 април 2024

Какво ще стане с енергетиката на Европа, ако Русия нападне?

Доставя ли Кремъл вече по-малко газ?

По материала работи: Слав Велев
Какво ще стане с енергетиката на Европа, ако Русия нападне?

Снимка: Ройтерс

Нарастват опасенията какво ще се случи с енергийните доставки на Европа, ако Русия нахлуе в Украйна и след това спре износа на природен газ в отмъщение за санкциите на САЩ и Европа, пише "Асошиейтед прес", предаде News.bg.

Напрежението показва риска от зависимостта на Европа от Русия за енергия, която доставя около една трета от природния газ на континента. А европейските запаси вече са ниски. Въпреки че САЩ обещаха да помогнат чрез увеличаване на износа на втечнен природен газ или LNG, няма да могат толкова много, което да произведат наведнъж.

Това оставя Европа в потенциална криза, като газът вече е изчерпан от студената зима, лято с малко производство на енергия от възобновяеми източници и Русия доставяща по-малко от обикновено. Цените скочиха до небето, притискайки домакинствата и бизнеса.

Ето какво трябва да знаете за енергийните доставки на Европа, ако напрежението прерасне във война и Русия бъде ударена със санкции:

Ще прекрати ли Русия доставките на газ за Европа?

Никой не знае със сигурност, но пълното изключване се смята за малко вероятно, защото би било взаимно разрушително.

Руските власти не са дали сигнал, че ще обмислят намаляване на доставките в случай на нови санкции. Москва разчита на износа на енергия и въпреки че току-що подписа газова сделка с Китай, Европа е ключов източник на приходи.

Европа също е зависима от Русия, така че всякакви западни санкции вероятно ще избегнат директно насочване към руските енергийни доставки.

По-вероятно е, според експертите, Русия да задържи газа, изпращан по тръбопроводи, пресичащи Украйна. Русия изпомпа 175 милиарда кубически метра газ в Европа миналата година, почти една четвърт от тях през тези тръбопроводи, според S&P Global Platts. Това ще остави работещи тръбопроводите под Балтийско море и през Полша.

"Мисля, че в случай на дори по-малко тежка руска атака срещу Украйна, руснаците са почти сигурни, че ще прекъснат транзита на газ през Украйна по пътя за Германия", каза бившият американски дипломат Дан Фрид, който като координатор на Държавния департамент за политиката на санкции помогна за мерките през 2014 г. срещу Русия, когато тя нахлу и анексира украинския полуостров Крим.

След това Русия може да предложи да компенсира загубения газ, ако Германия одобри новия газопровод "Северен поток 2", чиито оператори потенциално могат да бъдат изправени пред санкции на САЩ, въпреки че неотдавнашното гласуване в този смисъл се провали. Германските власти също заявиха, че блокирането на експлоатацията на газопровода ще бъде "на масата", ако има инвазия.

Прекъсването на доставките на газ отвъд украинските тръбопроводи е по-малко вероятно: "Ако стигнат твърде далеч, те ще постигнат непоправим разрив с Европа и ще трябва да продадат петрола и газа някъде", каза Фрид.

Какво могат да направят САЩ? 

Страната е основен производител на газ и вече изпраща рекордни нива на втечнен природен газ или LNG с кораби по целия свят. Това може да помогне само малко на Европа.

"Говорим за малки увеличения на размера на износа от САЩ, докато дупката, която Европа ще трябва да запълни, ако Русия се отдръпне или ако Европа отреже Русия, ще бъде много по-голяма от това", каза Рос Уайено, водещ анализатор за Америка LNG в S&P.

Администрацията на Байдън разговаря с производителите на газ по целия свят дали могат да увеличат производството и доставките за Европа и работи за доставките на природен газ от Северна Африка, Близкия изток, Азия и САЩ.

Администрацията също разговаря с купувачите.

"Има ли друга държава, която е планирала да получи пратка за втечнен природен газ, която не се нуждае от нея и би могла да я предаде на Европа?" каза Ейми Майърс Джафе, управляващ директор на лабораторията за климатична политика в университета Тафтс, като спомена Бразилия или страни от Азия.

През последния месец две трети от американския износ на LNG отиде в Европа. Някои кораби, пълни с LNG, се насочваха към Азия, но се обърнаха, за да отидат в Европа, защото купувачите там предложиха да плащат по-високи цени, каза S&P.

Има ли достатъчно втечнен газ в целия свят за решение на проблема?

Не и в случай на пълно прекъсване и не може да се увеличи за една нощ. Експортните терминали струват милиарди долари за изграждане и работят с капацитет в САЩ.

Дори ако всички европейски съоръжения за внос на втечнен природен газ работят с капацитет, количеството газ ще бъде само около две трети от това, което Русия изпраща по тръбопроводи, каза Джафе.

И може да има предизвикателства при разпространението на LNG в части от Европа, които имат по-малко тръбопроводни връзки.

Ако Русия спре да изпраща само газа, който минава през Украйна, ще са необходими около 1,27 кораба допълнителен LNG на ден, за да се замени тази доставка, каза Люк Котел, старши анализатор. Русия също може да пренасочи част от този газ през други тръбопроводи, намалявайки нуждата от допълнителен LNG до около половин кораб на ден, каза той.

Доставя ли Русия вече по-малко газ?

Русия изпълнява дългосрочните си договори за доставка на газ за Европа, но продава по-малко на спот пазара и не пълни контейнерите за съхранение, които притежава в Европа, казват експерти.

"Вече се е случило. Това не е теоретично", каза Джафе.

Руските съкращения за спот доставките на газ допринесоха за рязко по-високите цени на природния газ в Европа. Те достигнаха до 166 евро (190 долара) за мегаватчас през декември, повече от осем пъти над нивото им в началото на 2021 г. Цените паднаха до под 80 евро за киловатчас с пристигането на повече LNG.

Но потребителите усещат кризата в по-високите сметки за електроенергия и газ. Европейските правителства въвеждат субсидии и данъчни облекчения, за да облекчат финансовия стрес за домакинствата.

Има ли въздействие в САЩ?

Тъй като САЩ увеличиха износа на втечнен природен газ, вътрешните цени на природния газ също се повишиха. Повече от 10% от газа, произведен в САЩ миналата година, е бил изнесен, каза Кларк Уилямс-Дери, анализатор в Института за енергийна икономика и финансов анализ.

Цените на газа в САЩ се покачиха с повече от 30% през последната седмица на януари, главно поради наближаваща зимна буря в Нова Англия, каза Уилямс-Дери. Но цените също бяха повлияни от по-тесните доставки от САЩ на фона на несигурността относно Русия, каза той.

"Русия смущава европейските газови пазари, като САЩ говорят за нов "Берлински въздушен лифт" за природен газ за Европа", каза той.

Ако САЩ настояват за увеличаване на износа на втечнен природен газ, цените в САЩ вероятно ще се повишат, добави Уилямс-Дери. 

Десет сенатори от демократите, водени от Джак Рийд от Роуд Айлънд и Ангъс Кинг от Мейн, наскоро призоваха Министерството на енергетиката да проучи ефекта от по-високия износ върху вътрешните цени и да спре одобренията на предложените терминали. Те казаха, че разбират, че "геополитическите фактори" водят до изпращането на повече газ.

"Администрацията обаче трябва да вземе предвид и потенциалното увеличение на разходите за американските семейства", казаха сенаторите.

Коментари

Новини Варна