Варна 16°
fallback
Свят
16:00 | 22 февруари 2022
Обновен: 04:43 | 6 май 2024

Европа представи санкциите си срещу Русия

Решението на Путин е незаконно и неприемливо, смятат европейските лидери

По материала работи: Слав Велев

Решението на Руската федерация да признае за независими образувания украинските области Донецк и Луганск и да изпрати руски войски в определени техни райони е незаконно и неприемливо. То нарушава международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на Русия и допълнително ескалира кризата. Това се казва в Изявление на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет относно руската агресия срещу Украйна.

Двамата председатели приветстват твърдото единство на държавите членки и тяхната решимост да реагират силно и бързо на незаконните действия на Русия в тясно сътрудничество с международните партньори.

Днес в 16 ч. под председателството на върховния представител ще се проведе неофициална среща на министрите на външните работи от ЕС. По-късно този следобед след срещата ще бъде официално внесен първият пакет от санкции.

След това съответните органи ще се срещнат, за да финализират незабавно пакета.

Пакетът съдържа предложения за санкции:

·насочени към лицата, участвали в незаконното решение,

·насочени към банки, които финансират руски военни операции и други действия в тези територии,

·насочени към руската държава и руското правителство и способността им за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС, за да се ограничи финансирането на агресивни и водещи до ескалация на напрежението политики,

·насочени към търговията на двата отцепнически региона с ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица усещат ясно икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия.

ЕС е подготвил допълнителни мерки и, ако е необходимо, е готов да ги приеме на по-късен етап в зависимост от по-нататъшното развитие на обстановката.

Двамата председатели, подкрепяни от върховния представител, продължават да следят отблизо събитията на място и да се консултират с други лидери от ЕС и международни партньори.

Съюзът остава в пълна солидарност с Украйна и е единен в подкрепа на нейния суверенитет и териториална цялост.

Подкрепяме и ще продължаваме да подкрепяме Украйна и нейния народ.

Автор на статията:
Слав Велев
санкции ЕС путин Русия ЕК украйна москва конфликт
2 коментара
fallback
fallback