IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
08:40 | 2 март 2022
Обновен: 07:33 | 23 април 2024

Байдън: Путин няма представа какво се задава. САЩ затваря небето си

Зеленски: Трябва да спрем агресора възможно най-бързо

По материала работи: Слав Велев
Байдън: Путин няма представа какво се задава. САЩ затваря небето си

Снимка: БГНЕС

САЩ ще последват Европейския съюз (ЕС) и Канада и ще въведат забрана руски самолети да преминават през въздушното пространство на страната. Забраната ще влезе в сила до края на днешния ден. Това съобщи президентът на страната Джо Байдън, цитиран от Ройтерс, като се очаква това да предизвика и ответна мярка.

Той бе аплодиран от демократи и републиканци в знак на подкрепа за Украйна по време на речта си "За състоянието на Съюза“, произнесена тази нощ пред Конгреса.

"Нека всеки от нас, който е в състояние да стане, да стане и да изпрати ясен сигнал към Украйна и света", каза президентът на САЩ.

Законодателите от двете партии, събрани в пленарната зала на Камарата на представителите, се изправиха и с овации и развяване на украински флагове изразиха подкрепата си за борбата на народа на Украйна срещу нашествието на Русия.

"Преди шест дни руският президент Владимир Путин се опита да разклати устоите на свободния свят, мислейки, че може да го накара да се подчини на заплашителните му методи", каза президентът на САЩ. "Но той много се обърка".

Байдън описа украинския народ като "стена от сила, която /Путин/ никога не си е представял".

Той похвали украинския си колега Володимир Зеленски и украинските граждани за "тяхното безстрашие, тяхната смелост, тяхната решителност, /която/ вдъхновява света".

"Нахлуването на руския диктатор в чужда държава струва скъпо на целия свят", заяви Байдън в речта си.

Но "в битката между демокрацията и автокрацията демокрациите се изправят на крака и светът ясно избира страната на мира и сигурността", каза той.

Светът е "изолирал" Владимир Путин за това, че е изпратил руските войски да нахлуят в Украйна, заяви президентът на САЩ като се зарече, че опустошителните санкции ще "изцедят" икономическата сила на Русия и ще отслабят армията ѝ.

"Сега Путин е изолиран от света повече, отколкото някога е бил", заяви Байдън, като добави, че "той няма представа какво го очаква" по отношение на икономическите санкции и наказания.

Американският президент предупреди и руските олигарси и "корумпирани лидери", които според него са измъкнали милиарди долари по време на режима на Путин: "Идваме за вашите незаконно придобити печалби".

Байдън повтори, че американските сили "няма да участват в конфликта с руските сили в Украйна“.

Съединените щати ще освободят 30 млн. барела петрол от стратегическия си петролен резерв като част от международните усилия за стабилизиране на пазара след нахлуването на Русия в Украйна, заяви американският президент.

По въпроса за борбата с инфлацията в САЩ той отбеляза, че има две възможности. Едната е тя да се ограничава чрез намаляване на доходите и оттам обедняване на американците. По думите му другата възможност е по-добра и тя е да бъдат намалени разходите за живот на хората, а не доходите им, като в страната се произвеждат повече автомобили и полупроводници и бъде изградена още инфраструктура и въведени иновации.

"Ние говорихме за седмици на инфраструктурата. Ние ще имаме десетилетие на инфраструктурата", предрече той. По думите му в страната ще бъдат разкрити милиони работни места, ще бъдат модернизирани пътищата, летищата, пристанищата и водните артерии навсякъде. Според президента предстои изграждането на национална мрежа от 500 хиляди станции за зареждане на електромобили, ще бъдат подменени "отровните оловни тръби" на водопроводите и ще бъде осигурен на достъпна цена високоскоростен интернет "за всеки американец в град, предградие, село и племенна общност".

В телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън украинският държавен глава Володимир Зеленски е призовал вчера за възможно най-бързо възпиране на руските сили, предаде Франс прес, предаде БТА.

“Току-що разговарях с президента на САЩ”, написа Зеленски в "Туитър". “Трябва да спрем агресора възможно най-скоро”, заяви той след разговора, състоял се на шестия ден от руското нашествие в Украйна.

По време на разговора си двамата президенти са обсъдили западните санкции срещу Русия и отбранителната помощ, оказвана от САЩ и други страни, добави Зеленски.

Москва изглежда засилва атаките си срещу украинската столица Киев и втория по големина украински град, Харков, отбелязва АФП.

Белият дом съобщи, че двамата президенти са обсъдили ескалацията на нападенията срещу граждански обекти в Украйна, включително в близост до киевския паметник на Холокоста, предаде Ройтерс.

Коментари

Новини Варна