IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
12:30 | 10 март 2022
Обновен: 05:14 | 2 май 2024

Преговорите: Студеният мир е по-добър от студена война

Русия напуска Съвета на Европа

По материала работи: Слав Велев
Преговорите: Студеният мир е по-добър от студена война

Руският външен министър Сергей Лавров на среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анталия в кулоарите на дипломатически форум заяви, че студеният мир е по-добър от студена война, предава ТАСС.

В началото на срещата с турския си колега Лавров отбеляза, че в момента в Турция "не е много топло". Чавушоглу от своя страна потвърди, че времето изненадващо не е много топло, докато миналата седмица температурата в Анталия достигна 18-19 градуса.

„Студен мир е по-добър от студена война“, отговори с усмивка Лавров.

Срещата на външните министри на двете страни се проведе във формат "без вратовръзки".

Лавров участва на дипломатически форум в Анталия в четвъртък. В кулоарите на това събитие ръководителят на руския дипломатически отдел в момента провежда среща с министъра на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба с участието на Чавушоглу.

Ние сме сме нападали Украйна. Там настъпи ситуация, които създава пряка заплаха за сигурността на Русия. Предупреждавахме за това от години. 

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на брифинг след разговорите с колегите си от Турция и Украйна - Мевлют Чавушоглу и Дмитрий Кулеба в Анталия.

На въпрос за бомбардировката, извършена от руската авиация над родилен дом в Мариупол, Лавров коментира:

"Не за пръв път виждаме патетични крясъци за предполагаемите "зверства", които извършва Руската федерация. На 7 март съобщихме, че този родилен дом отдавна е превърнат в база на ултрарадикалите от батальона "Азов". 

Руският външен министър обвини Запада, че от години настройва Украйна срещу Русия.

"Ние не искаме милитаризация на Украйна - в НАТО или без НАТО. Не искаме Украйна да се утвърждава като неонацистка държава. Готови сме да обсъждаме гаранции за сигурност на Украйна, и разбира се за бесопасността на Русия", добави той. 

Относно състоянието на руската икономика във връзка със санкциите, наложени от Запада, Лавров заяви: "Ще се справим с икономически проблеми. Но този път, уверявам ви, че ще излезем от тази криза със съвсем ясното съзнание и без илюзии, че Западът може да бъде наш партньор". "Ще направим така, че повече нищо да не зависи от Запада в която и да е сфера на живота на нашия народ", добави външният министър на РФ.

Русия напуска Съвета на Европа, съобщи МВнР на страната, цитирано от руските РИА и ТАСС. Това на практика означава, че страната може да спре да се съобразява с Европейската конвенция за правата на човека.

"Враждебните към Русия страни от ЕС и НАТО продължават линията на разрушение на организацията и общото хуманитарно-правно пространство в Европа", аргументира се Москва.

В изявление на ведомството се посочва, че руската страна не възнамерява повече да се примирява с "подривните действия", извършвани от западните страни.

"Русия няма да участва в превръщането на най-старата европейска организация в поредната площадка за магии на западното превъзходство и нарцисизъм. Нека се радват на общуването един с друг, без Русия", посочват още от външното министерство.

На 25 февруари, Съветът на Европа реши да ограничи правото на Русия в организацията заради военната операция в Украйна. Съветът уточни, че не изключва Русия и тя ще остане член на организацията и страна по конвенциите, включително Европейската конвенция за правата на човека.

Русия влезе в Съвета на Европа като 39-а държава член през февруари 1996 г. В същата година тогавашният президент Борис Елцин издава указ № 724, налагащ мораториум върху смъртното наказание.

Коментари

Новини Варна