IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:00 | 10 март 2022
Обновен: 09:45 | 23 април 2024

Лавров: Няма да има ядрена война заради Украйна

Ако ЕС спре да купува нефт и газ, Русия няма да го увещава

По материала работи: Слав Велев
Лавров: Няма да има ядрена война заради Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не вярва, че противопоставянето на Русия със Запада заради Украйна ще доведе до ядрена война, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

"Не искам да вярвам и не вярвам, че може да започне ядрена война", каза Лавров пред репортери, когато бе попитан дали ще има ядрена война, след разговорите в Турция с украинския си колега Дмитро Кулеба.

Руският външен министър каза, че слуховете за потенциална руска атака срещу бившите съветски балтийски държави "изглеждат като стари мистификации". 

В отговор на журналистически въпрос Сергей Лавров каза, че до бомбардировката на украинска детска болница се е стигнало, след като украинските сили са превзели обекта, но посочи, че там не е имало пациенти и медицински персонал.

Лавров заяви също, че западните медии представят само украинската гледна точка на случилото се. Вчера украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че извършва геноцид, след като официални лица заявиха, че руски самолети са бомбардирали болницата в Мариупол, погребвайки пациенти под отломките на сградата въпреки споразумението за прекратяване на огъня,за да могат хората могат да напуснат обсадения град.

Лавров разясни, че Москва  в понеделник е информирала ООН, че в болницата не е имало медицински екипи, а обектът е бил превзет от ултрарадикални бойци от украинския батальон „Азов“.

Руският дипломат №1 посочи, че Русия иска Украйна да е приятелски настроена към Москва, демилитаризирана и да не представлява заплаха за Москва и руската култура. В тази връзка той посочи, че Западът пренебрегва репресиите срещу рускоговорящите и руската култура в Украйна. 

Лавров изрично посочи, че Русия не иска никога повече да зависи от Запада – както от западни компании, така и от западни държави. Във връзка с появилите се опасения как ще реагира Москва на санкциите срещу износа на неин петрол и газ, руският външен министър посочи, че Русия никога не е използвала нефта или газа като оръжие. 

Той също така заяви, че президентът Владимир Путин няма да откаже среща с украинския си колега Володимир Зеленски, за да бъдат обсъдени "конкретни" въпроси.

Лавров вижда в реакцията на Запада доказателство за това колко застрашена е Русия – дори самото й право да бъде на географската карта на света било застрашено, отбелязва Ройтерс. 

Руският външен министър отново посочи, че през март Украйна планирала военна акция срещу самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. „Въпреки нашите дългогодишни напомняния, увещания, призиви, предложения, никой не ни слушаше.“ По неговите думи налице са факти, според които Украйна щяла да извърши през март „щателно планирано“ нападение срещу двете сепаратистки републики.

Москва оставя въпроса за доставките на петрол и газ на усмотрението на Запада, като руската страна никога не е използвала сферата на енергетиката като оръжие, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Ние оставяме всичко на усмотрението и на съвестта на нашите западни колеги. Ние никога не сме използвали нефта и газа като оръжие, макар че те редовно ни вменяват вина“, каза Лавров, запитан как Москва оценява факта, че Вашингтон забрани вноса на руски петрол.

Ако Европа спре да купува петрол и газ, Русия няма да я убеждава, заяви Лавров след срещата си с украинския си колега Дмитро Кулеба.

„Ако спрат да купуват петрол и газ, нашият вицепремиер Александър Новак, в чийто ресор е енергийната сфера, той най-подробно разказа, че ние няма да убеждаваме да купуват нашия петрол и газ. Ще поискат да го заменят с нещо? За Бога! Ние ще имаме пазари за реализация, и вече имаме“, каза Лавров.

По-рано руският вицепремиер Александър Новак заяви, че отказът от руския петрол ще доведе до катастрофални последици за световния пазар и ще предизвика скок на цените до 300 долара за барел и по-високи, припомня РИА Новости.

Коментари

Новини Варна