IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Свят
16:40 | 29 март 2022
Обновен: 14:20 | 15 април 2024

Пореден кръг преговори и... Москва отпуска обръча около Киев

Украйна ги определи като трудни, Русия за конструктивни

По материала работи: Слав Велев
Пореден кръг преговори и... Москва отпуска обръча около Киев

В Истанбул се проведе нов кръг преговори между Украйна и Русия. Киев ги определи като трудни, а Москва - конструктивни. Сред обсъжданите въпроси беше прекратяването на огъня с хуманитарна цел. Русия ще проучи предложения на Украйна и ще даде отговор. Днес или утре ще стане ясно има ли перспектива пред преговорите, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде БНТ.

Украинската и руската делегация се срещнаха в Истанбул за първите си разговори лице в лице от близо три седмици насам.

Киев продължава да настоява за прекратяване на огъня без компромиси по териториалната цялост и суверенитет.

Русия иска Украйна да се откаже от всякакви намерения за присъединяване към НАТО - въпрос, по който украинският президент Володимир Зеленски каза, че е готов да направи компромис.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников води представителите на страната си, начело на руската делегация е съветникът на Путин Владимир Медински.

Ръкостискания имаше само с представители на домакините.

Преди началото на разговорите в двореца Долмабахче турският президент Реджеп Ердоган призова руснаците и украинците да сложат край на трагедията. Вярваме, че няма губещ, ако преговорите доведат до мир, каза турският лидер.

"Напредъкът, който ще постигнете в преговорите, ще направи възможна среща на по-високо ниво между лидерите. Ние сме готови да бъдем домакини на такава среща", каза Ердоган.

На днешната среща са били обсъждани въпросите за гаранции за сигурността на Украйна и прекратяването на огъня, за да се решени хуманитарната криза.

Украински представител направи изявление по време на разговорите, които продължиха над три часа.

"Провеждат се интензивни консултации по някои важни въпроси. Най-важният е споразумение за международни гаранции за сигурност за Украйна, защото с това споразумение ще можем да сложим край на войната. Вторият важен въпрос е прекратяване на огъня, за да се решат всички натрупани хуманитарни проблеми", каза Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна.

Ескалацията на войната и на омразата става все по-голям проблем, каза още Подоляк. Украйна е предложила неутрален статут в замяна на гаранции за сигурността.

Предложенията включват и 15-годишен период на консултации относно анексирания Крим и могат да влязат в сила само при прекратяване на огъня. Получихме ясно формулирана позиция и предложения от Украйна, които ще бъдат проучени и предадени на президента Путин, коментира ръководителят на руската делегация.

Москва предлага среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски едновременно с парафиране на договор между двете страни.

Междувременно Руското министерство на отбраната реши да намали драстично военната си активност в направленията Киев и Чернигов. Това съобщи на брифинг заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин, цитиран от ТАСС, предаде Новини.бг.

Новината идва на фона на преговорите между руската и украинската делегации в Истанбул, които започнаха по-рано днес.

"Тъй като преговорите по подготовката на договор за неутралитет и неядрен статут на Украйна и предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна преминават към практическа реализация, отчитайки принципите, обсъдени по време на днешната среща, МО на Русия взе решение за драстично намаляване на военната активност в Киевска и Черниговска област", поясни той.

Според Фомин това се случва с цел повишаване на взаимното доверие и създаване на необходимите условия за продължаване на преговорите и постигане на крайната цел - договаряне и подписване на гореспоменатия договор, допълва бТВ.

"Предполагаме, че в Киев ще бъдат взети съответни ключови решения и ще бъдат създадени условия за по-нататъшна нормална работа", добави зам.-министърът на отбраната на Русия.

Фомин заяви още, че Генералният щаб на руските въоръжени сили ще предостави повече подробности за взетите решения след завръщането на руската делегация в Москва.

Коментари

Новини Варна