IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:52 | 23 юни 2022
Обновен: 15:11 | 26 април 2024

Поредна провокация: Поругаха паметник на Мадарския конник в Скопие

Френското предложение е неприемливо за РСМ, заяви Ковачевски в Брюксел

По материала работи: Слав Велев
Поредна провокация: Поругаха паметник на Мадарския конник в Скопие

Снимка: Трибуна.мк

Паметникът на Мадарския конник в Парка на франкофонията в Скопие осъмна изрисуван с нацистка свастика, съобщи "Трибуна.мк", предаде Bulgaria ON AIR.

Мемориалът е дарение от посолството на Република България в Скопие и сдружение "Плиска". Това не е първият случай на поругаване на този паметник на България в Градския парк на Скопие, пише Трибуна.мк.

Извършителите на деянието се издирват.

В Парка на франкофонията има произведения на изкуството на автори от страните, принадлежащи към т. нар. франкофонска общност, част от която е и България.

В същото време, в белгийската столица Брюксел, премиерът Димитър Ковачевски определи френското предложение за неприемливо по време на срещата ЕС-Западни Балкани.

"Северна Македония и Албания, както и регионът не трябва да допускаме да тъпчем на едно място заради държава членка на ЕС, която просто не успява да координира и да осигури отблокирането на нашия европейски път", коментира македонският премиер. цитиран от БГНЕС. "Не трябва да позволяваме двустранните въпроси да се превърнат в многостранен проблем", допълни той, визирайки френското предложение.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич информира за "отличен разговор с канцлера Карл Нехамер". След срещата ЕС-Западни Балкани обсъдихме двустранните отношения, геополитическата ситуация и европейския път на Сърбия, който Австрия напълно подкрепя", написа Вучич в Twitter. 

Коментари

Новини Варна