IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:00 | 25 юни 2023
Обновен: 09:15 | 30 април 2024

Къде изчезна Пригожин? Всички се питат

Путин с първи думи след оттеглянето на "Вагнер"

По материала работи: Слав Велев
Къде изчезна Пригожин? Всички се питат

Снимка: Ройтерс

Местонахождението на лидера на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин е неизвестно от днес, след като той беше видян да напуска областния военен щаб в Ростов, стотици километри южно от Москва, късно в събота, предадоха световните агенции, информира БГНЕС.

Тежко въоръжените руски наемници се изтеглиха от южния руски град Ростов през нощта, след като спряха настъплението си към Москва съгласно сделка, която сложи край на кризата, която постави безпрецедентно предизвикателство за авторитета на президента Владимир Путин.

Според споразумението, постигнато с посредничеството на президента на Беларус Александър Лукашенко, бойците от групировката "Вагнер" ще се върнат в базите си срещу гаранции за сигурност, а техният лидер Евгений Пригожин ще се премести в Беларус.

Той беше видян да напуска областния военен щаб в Ростов, на стотици километри южно от Москва, късно в събота в спортен автомобил, но местоположението му не е известно оттогава.

БГНЕС припомня, че бойците на "Вагнер" се изтеглиха от регионите Воронеж и Липецк, като местните власти казаха, че изтеглянето се извършва "без инциденти".

Столицата Москва е тиха след споразумението за деескалация, с малко доказателства за повишена сигурност на улиците. Обявяването на понеделник за почивен ден остана в сила.

Чеченските специални сили, разположени в Ростовска област на Русия, за да противодействат на настъплението на групата наемници "Вагнер", също се изтеглиха.

Специалните сили се връщат там, където са воювали преди, каза командирът Апти Алаудинов, цитиран от руските държавни медии.

Междувременно Путин се появи по държавната телевизия и поднови ангажимента си за "специалната военна операция", съобщиха руските медии, предаде БГНЕС.

Това е първото изявление на руския държавен глава, след като въоръженият бунт на "Вагнер" заплаши да свали режима му.

Путин поднови ангажимента си към войната в Украйна, като нарече по, неговите думи, "специалната военна операция" свой основен приоритет.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров определи изявленията на президента на САЩ Джо Байдън и неговия украински колега Владимир Зеленски за ядрената заплаха, която се твърди, че идва от Русия, като "необуздан поток на съзнание", който не си струва да се коментира, съобщиха руските държавни медии.

"Трудно ми е да коментирам това, което американският президент казва напоследък. Трудно е и за други наблюдатели като цяло, които се чудят как да тълкуват всичко това", каза първият руски дипломат.

Лавров нарече изявленията на Зеленски "още по-необуздан поток на съзнанието".

"Нямам медицинско образование. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има медицинска степен. Не мога да нося отговорност за психологическото състояние на хора, които многократно, ежедневно доказват своята неадекватност", добави Лавров.

По-рано Байдън каза по време на реч в Калифорния, че възприема като реална заплахата руският лидер Владимир Путин да използва тактически ядрени оръжия.

Коментари

Новини Варна