IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:30 | 27 юни 2023
Обновен: 23:27 | 29 април 2024

Путин след метежа: Това бе опит за братоубийство

"Нямахме за цел да сваляме властта", заяви Пригожин в първото си изявление след събитията от събота

По материала работи: Слав Велев
Путин след метежа: Това бе опит за братоубийство

Президентът на Русия Владимир Путин направи първо изявление след опита за метеж на Евгений Пригожин и "Вагнер".

В обръщение от Кремъл, Путин нарече акцията опит за братоубийство и благодари на руския народ за подкрепата и солидарността в този сложен момент. Според него руснаците са били обединени пред отговорността за съдбата на отечеството.

Руският президент обяви, че бойците от "Вагнер" могат да се влеят в редиците на редовната армия, а тези, които не искат - да отидат в Беларус, предаде БНТ.

"Ще подчертая - в самото начало на събитията незабавно бяха предприети всички необходими решения за неутрализацията на възникналата заплаха, за защита на конституционния ред, живота и сигурността на нашите граждани", каза той.

Путин заяви, че при всички случаи въоръженият метеж е щял да бъде "смазан", а организаторите му са го разбрали.

"Те всичко са разбрали, в това число, че са предприели престъпни действия за разкол и отслабване на страната, която сега противостои на колосална външна угроза. Това е безпрецедентна ситуация, когато на фронта при заповед "Нито крачка назад" загиват наши другари. Именно такова братоубийство искаха враговете на Русия, неонацистите в Киев и техните западни покровители".

Без нито веднъж да споменава името на Евгений Пригожин в обръщението си, Владимир Путин заяви, че организаторите на метежа са предали страната си и своите.

"Знаехме и знаем, че огромното мнозинство от бойците и командирите на групировката "Вагнер" също са патриоти на Русия, верни на своя народ и държава".

Президентът на Русия коментира още, че метежът е "реванш за провалите на фронта" по време на украинското контранастъпление.

Путин благодари на президента на Беларус Александър Лукашенко за усилията му за разрешаване на ситуацията.

След обръщението си руският президент проведе работно съвещание с ръководителите на силовите структури.

Евгений Пригожин също проговори за първи път след метежа в Русия миналата събота. Той заяви, че целта на неговия марш не е била да сваля властта, а да покаже недоволството си от опита частната му групировка да стане част от руската армия.

В 11-минутно аудиообръщение той многократно подчерта, че целта на похода не е била сваляне на властта, а опит да се спаси частната военна групировка. Според приет наскоро закон, всички частни военни формирования трябва да преминат под командването на Министерството на отбраната.

"Нашият марш започна заради несправедливост, по пътя, на земята не сме убили нито един войник. За денонощие стигнахме на около 200 км от Москва, влязохме и взехме под контрол напълно Ростов. Мирните жители се радваха да ни видят. Показхме "мастърклас" по какъв начин трябваше да изглежда 24 февруари 2022 година. Нямахме за цел да сваляме съществуващия режим и законно избраната власт, за което много се говореше. Върнахме се назад, за да не проливаме кръвта на руските войници".

По думите на Пригожин действията на "Вагнер" са показали редица проблеми в Русия, свързани със сигурността и с начина, по който се води войната. Добавя, че е получавал безусловно подкрепа от руските граждани.

Коментари

Новини Варна