IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:00 | 21 септември 2023
Обновен: 16:14 | 28 април 2024

Инфлацията в Хърватия се увеличава след приемане на еврото

Равнището й е 8,4%

По материала работи: Ставри Таргов
Инфлацията в Хърватия се увеличава след приемане на еврото

Инфлацията в Хърватия е втората най-висока в еврозоната, показват данни на Евростат. Сред страните от еврозоната най-висока е инфлацията Словакия – 9,6%, а на второ място е Хърватия с 8,4%.

Прави впечатление, че инфлацията в Хърватия е по-висока от тази в България (7,5% според данните на Евростат). Преди година преди влизането на Хърватия в еврозоната ситуацията не беше такава и инфлацията там беше по-малка, отколкото в България.

Сега Хърватия не може да провежда собствена парична политика за ограничаване на инфлацията, тъй като Европейската централна банка следи тенденциите във всички страни от еврозоната, когато решава дали паричната политика трябва да бъде допълнително затегната.

Хърватия определено се тресе от подновена инфлационна драма, което може да се прочете от данните от юли и август, коментира хърватската медия jutarnji.hr.

Министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац е особено загрижен, че цените на храните и напитките продължават да се покачват драстично, което означава, че стандартът на по-бедните домакинства е подложен на най-голямо въздействие, пише "Труд".

„Разглеждайки основните компоненти на индекса на инфлацията, прогнозният годишен процент промяна за храни, напитки и тютюневи изделия е 10,1 на сто, за услуги 7,8 на сто, за промишлени нехранителни продукти 7,4 на сто, а за енергия 4,3 на сто“, се казва в съобщението на Националната статистика на Хърватия.

Коментари

Новини Варна