IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
11:40 | 22 септември 2023
Обновен: 02:26 | 29 април 2024

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност $325 милиона

Това стана по време на посещението на Володимир Зеленски във Вашингтон

По материала работи: Ставри Таргов
САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност $325 милиона

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 325 милиона долара по време на посещението на украинския му колега Володимир Зеленски във Вашингтон, където разговаря с военни лидери в Пентагона и посети американския Конгрес и Белия дом.

Зеленски и Байдън са постигнали съгласие по конкретни стъпки за разширяване на износа на зърнени култури от Украйна в контекста на руската блокада на украинските черноморски пристанища и напрежението със съседна Полша. Не бяха дадени подробности обаче какви точно са тези стъпки.

Новата американска военна помощ не включва ракетите ATACMS с голям обсег, за които Киев настояваше, но ще бъдат изпратени касетъчни боеприпаси, забранени в над 100 държави по света.

От началото на войната САЩ са изпратили военна и хуманитарна помощ на Украйна на обща стойност 113 милиарда долара.

Руското посолство във Вашингтон определи като безсмислено прехвърлянето на военна помощ за Киев и беше категорично, че тя няма да промени ситуацията на фронта, а само ще удължи конфликта и ще доведе до нови жертви и разруха.

Междувременно украинските власти съобщиха, че руска ракета е поразила места за отдих близо до черноморското пристанище Одеса, няма жертви. Една жена е загинала обаче при обстрел в град Зеленивка в региона Херсон, а 13 души са били ранени при руско нападение в малък град западно от Донецк.

А в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров призова генералния секретар Антониу Гутериш към безпристрастност и спазване на Устава на организацията, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна