IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:20 | 28 септември 2023
Обновен: 09:27 | 29 април 2024

Oтбелязваме Международния ден на правото да знам

28 септември е определен за Световен ден за борба с беса

По материала работи: Слав Велев
Oтбелязваме Международния ден на правото да знам

Днес отбелязваме Международния ден на правото да знам – Отбелязва се от 2003 г. по инициатива на Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията, създадена на среща на организациите за свобода на информацията в София, провела се на 28 септември 2003 г.

28 септември е определен още за Световен ден за борба с беса – Отбелязва се от 2007 г. по инициатива на британския Съюз за контрол на беса, създаден през януари 2006 г. за разпространението на информация за предпазването на хора и животни от болестта бяс.

Заболяването бяс при човека се предизвиква от вирус, който се пренася чрез слюнката на животни. Вирусът попада у човека при ухапване или одраскване от болно животно. Не е възможно навлизане на инфекцията през здрава кожа. Преносители на вируса са различни диви и домашни животни. Най-опасни са ухапванията по главата и врата на човека. Ухапвания от бесни животни по краката са носят по-малък риск за заболяване.

Важно е да знаем, че по време на инкубационния период (времето от заразяването до развитието на болестта), който е 1-3 месеца, не се наблюдават никакви болестни признаци. Началните симптоми на бяс при човека се състоят в нарастване на общото безпокойство, поява на главоболие, смущение в преглъщането, отвращение към течности и развитие на депресивно настроение.

При ухапване от животно, съмнително за бяс, пациентът незабавно трябва да потърси помощ в инфекциозно отделение или клиника. Профилактиката е единственото предпазно средство за ухапаните от бесни животни. Тя трябва да се започне още от общопрактикуващия лекар.

Коментари

Новини Варна