IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 30°
Свят
17:00 | 15 юни 2024
Обновен: 17:43 | 18 юли 2024

„Г-7“ със страховити предупреждения към Иран, Китай и Русия

„Великолепната седморка“ поиска с декларация примирие за Олимпиадата в Париж

По материала работи: Слав Велев
„Г-7“ със страховити предупреждения към Иран, Китай и Русия

„Г-7“ размаха пръст в посока Изток на приключилата в събота по обяд в южната италианска област Пуля 50-та среща на високо равнище на държавните и правителствените лидери на седемте най-развити западни страни. Става дума за включените в приетия от тях заключителен документ три много ясни и страховите предупреждения към Иран, Китай и Русия да престанат да подклаждат пряко или косвено войната в Украйна, защото щели да ги сполетят още по-жестоки икономически и финансови санкции. Разбира се, общата декларация съдържа и едно друго предупреждение, но което звучи някак като даскалска забележка към непослушен ученик -  Израел бе призован да спре с касапницата в Ивицата Газа и преди всичко да се въздържа от навлизане  в Рафа, предаде „Труд News”.

 А конфликтът в Източна Европа фигурира в първа точка на комюникето за срещата на върха на „Г-7“. „Всеобхватен, устойчив и справедлив мир в съответствие с международното право“ в Украйна, както и подкрепа за Киев „каквато е необходима“, при това „толкова дълго, колкото е необходимо“ - това е линията, заложена в заключителната декларация. Дебело е подчертано постигнатото на срещата споразумение за гарантиране на незабавно финансиране на Киев на стойност 50 милиарда долара, като се започне с конфискацията на лихвите на „замразените“ руски активи предимно в Европа. Според държавните и правителствените ръководители от „Г-7“ решението има за цел да "изпрати недвусмислен сигнал" до президента Владимир Путин за тяхното единство и решимост в подкрепата им на Киев. Документът се позовава на Устава на ООН и препотвърждава "принципа на териториалната цялост на Украйна", като текстът заключава: „Ще продължим да стоим до Украйна, докато е необходимо“. 

Следващият акцент е политиката на „Г-7“ към Африка, която според страните-членки трябва да се активизира и да бъде вдигната на ново, качествено равнище. „Стартирахме „нова коалиция Г-7“ за предотвратяване на трафика на мигранти и борба с него“ - гласи комюникето. „Великолепната седморка“ потвърждава също така „колективен ангажимент и засилено сътрудничество в областта на миграцията, за да се преодолеят отрицателните предизвикателства и за да се използват възможностите, които имиграционните процеси предоставят, задължително в партньорство със страните на произход и транзит“. „Ще се съсредоточим – продължава декларацията – върху първопричините за незаконната миграция, върху усилията за подобряване на управлението на границите и за ограничаване на действията на транснационалната организирана престъпност с цел осигуряване на безопасни и законни маршрути за миграция“. В същото време „Г-7“ поема ангажимент да работи за развитие на инфраструктурата, телекомуникациите, енергодобива, индустрията и в частност на хранително-вкусовата промишленост на държавите от Черния континент. Тук е отделено специално място на плана на Италия за стопанско навлизане в Африка, чрез система от нейни самостоятелни и инвестиции на ЕС в икономиката на континента.

„Г-7“ изразява в декларацията пълна и единодушна подкрепа на споразумението, изготвено от президента на САЩ Джо Байдън, за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, за освобождаване на всички заложници, за значително и трайно увеличаване на потока от хуманитарна помощ в Ивицата Газа и край на конфликта. Документът обяснява още, че интересите и сигурността на Израел, както и безопасността на цивилните палестинци в Газа трябва да бъдат гарантирани от международната общност и страните в конфликта. Поради тази причина лидерите на „Г-7“ призоваха Хамас да „приеме и изпълни изцяло и недвусмислено предложението за прекратяване на огъня, както е посочено в резолюция 2735 на ООН“.

Комюникето приветства факта, че Израел е приел предложението, разработено от администрацията на САЩ, както и желанието му да се съобразява занапред с него.

„Ние повтаряме нашия призив за пълно, проверимо и необратимо демонтиране на всички оръжия за масово унищожение и балистични ракети на Северна Корея“ – подчертава още заключителната декларация на срещата на „Г-7“. „Призоваваме всички държави-членки на Организацията на обединените нации – продължава комюникето – да изпълнят изцяло всички Резолюции на Съвета за сигурност на ООН/ССООНб по проблема и отново изразяваме дълбокото си разочарование от ветото на Русия през март върху подновяването на мандата на Комитета на експерти на ССООН, който осъжда категорично продължаващото развитие на програмата за производство на балистични ракети в Северна Корея в нарушение на многобройните Резолюции на Съвета за сигурност на ООН, включително чрез изстрелване на междуконтинентални балистични ракети и ракети-носители, използващи технологии за балистични ракети.

Избягвайки споменаването на категоричното право на аборт на жените, за което преди началото на форума на „Г-7“ призоваваше френската делегация, а италианската й се противопостави, заключителната декларация обобщава, че „Великолепната седморка“ ще защиtава по принцип правата на нежния пол и на ЛГТБ-общността. За финал лидерите на седемте най-развити западни страни призоваха всички воюващи държави да спазват примирие по време на Олимпиадата в Париж.

Коментари

Новини Варна