IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
20:33 | 4 август 2015
Обновен: 02:09 | 25 април 2024

Белгийски държавен секретар: Мигрантите имат пари да плащат за хотел

Думите му предизвикаха порой от критики

По материала работи: Деян Михайлов
Белгийски държавен секретар: Мигрантите имат пари да плащат за хотел

Белгийският държавен секретар за миграцията Тео Франкен бе широко разкритикуван за изказването си, че мигрантите имат достатъчно пари да си плащат за хотелска стая, предаде Ройтерс.

Европа е подложена на масиран приток от мигранти от Близкия изток и Африка, които се опитват да избягат от бедността и насилието в родните си страни. 

Въпросът привлече още по-голямо внимание, след като в последно време хиляди от тях започнаха да правят опити да стигнат от Франция до Великобритания, минавайки през тунела под Ламанша, отбелязва Ройтерс.

Европейската комисия е подложена на натиск да намери решение на кризата и да подкрепи страните, в които вече са пристигнали стотици хиляди мигранти, главно Гърция и Италия.

Само през юни около 2300 души са поискали убежище в Белгия, което е с една трета повече, отколкото през май. Белгийското правителство е предложило жилища за допълнителни 2500 мигранти.

В отговор на въпрос, свързан с медийни съобщения, че мигрантите са принудени да спят на улицата, защото не ги настаняват веднага, Тео Франкен заяви, че е грешно тези мигранти да бъдат смятани за бедни.

 "Много от тези хора плащат по 10 000 евро, за да дойдат тук. Наивно е да се каже, че нямат 50 евро за хотелска стая. Карикатурно е да се описват като хора без никакви пари", каза той.

Тези думи на Франкен предизвикаха порой от критики в социалните медии и от страна на хуманитарни организации.

 "Смятам, че това изказване е абсолютно цинично и съвсем извън темата", каза говорителка на организацията "Влухтелингенверк Влаандерен", която работи с кандидати за убежище.

 "Не става дума за това дали са им останали някакви пари, а дали правителството е отпуснало достатъчно средства в помощ на хората, които са тук", каза тя.

Говорителка на Франкен заяви само, че министерството продължава да работи за намиране на решения и не коментира думите му.

Коментари

Новини Варна