IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
21:30 | 4 август 2015
Обновен: 13:17 | 23 април 2024

Френски митничари осуетиха незаконен износ на Пикасо

Картината е на стойност 25 милиона евро

По материала работи: Деян Михайлов
Френски митничари осуетиха незаконен износ на Пикасо

Френски митничари осуетиха опит за незаконен износ с кораб на картина на Пикасо на стойност 25 милиона евро, съобщават Франс прес и ТАСС.

Платното "Глава на млада жена" било открито в края на миналата седмица по време на проверка на катер в корсиканското пристанище за спортни и развлекателни морски съдове Калви. Според документите, открити при капитана на катера, работата на великия художник се считала за национално културно богатство на Испания и не подлежала на износ, пише БТА.

Френските митнически власти установиха, че картината е притежание на испанския банкер Хайме Ботин. Заявлението за разрешение за износ на творбата в Швейцария било оформено от негово име. По време на проверката на катера собственикът на картината не бил на борда. Катерът под британски флаг принадлежи на компания, чиито акционер се явява Ботин.

Сега френските власти очакват официално искане от Мадрид, за да бъде върнат шедьовъра в Испания. Произведенията на Пабло Пикасо, починал през април 1973 година във Франция, са считани за едни от най-скъпите в света. Експертите оценяват общата стойност на неговите творби на 10 милиарда евро

Коментари

Новини Варна