IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
08:10 | 5 август 2015
Обновен: 13:17 | 23 април 2024

Днес е международният ден на бирата

Според организаторите на празника тази година той ще включва 334 събития в 193 града и 46 страни

По материала работи: Златина Добрева
Днес е международният ден на бирата

На 5 август се отбелязва международният ден на бирата. Според организаторите на празника тази година той ще включва 334 събития в 193 града и 46 страни. Сред тях са в Австралия, Бразилия, Канада, Коста Рика, Англия, Франция, Германия и др.

 

Отбелязването му датира от 2008 г. По традиция на тази дата хората се събират да пият бири или измислят други интересни инициативи - в Калифорния например си организират екскурзия с влак, която включва посещение на 6 кръчми за един следобяд.


Местата обаче, в които се събират хората да почетат този ден са много разнообразни - барове, клубове, пивоварни, бирарии, изискани ресторанти, дори задните дворове по цял свят се изпълват с ентусиасти да отбележат важния повод подобаващо.


"Защо да не мога да ползвам кантара, като си е кантар? Продават го навсякъде. Ама хубаво, но вие не може да ме задължите да купувам само български кантари. Как да дам за един кантар 400 лева? Първо трябва да ме предупредят, а не веднага да ми пишат акт. Сега трябва да хвърлям цялата стока”, се ядосваше производителят Тодор Марков, цитиран от изданието.

 

Глобите за физически лица са от 100 до 300 лева, а за фирмите глобата е от 200 до 500 лева. При повторно нарушение скачат двойно.

 

"Тези глоби не са достатъчни да спрат нарушителите още повече че инспекторите на ДАМТН нямат право да изземат забранената за търговия везна”, каза още Екатерина Павлова. Според нея са нужни законодателни промени за скок на глобите, за да спре бъркането в джоба на клиента.

 

Бирата е една от първите специално приготвяни напитки в историята и вероятно се появява в средата на 10 хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури. Днес производството на бира е важен клон на промишлеността в световен мащаб, включващ няколко големи международни компании и хиляди по-малки производители, от бирарии, сервиращи собствена продукция, до предприятия с регионално значение.

 

През 2006 година производството на бира в света е над 133 милиарда литра на стойност 284,5 милиарда долара.

Коментари

Новини Варна