IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:05 | 8 август 2015
Обновен: 13:21 | 23 април 2024

Помпей ще се роди за втори път

Бюджетът за реставрирането и консервацията на обекта е 130 милиона евро

По материала работи: Юлиян Атанасов
Помпей ще се роди за втори път

Археологическият обект Помпей – погребаният в резултат на вулканично изригване през 79 г. след Христа античен град - ще се роди за втори път в резултат на действията на Италия и ентусиазма на археолозите.
Работата започва преди няколко години след полемика около съхраняването на огромния обект, жертва на свлачища, срутвания, кражби и масово мафиотско разграбване, пише БГНЕС.
Преди известно време ЮНЕСКО заплаши да извади Помпей от списъка на световното наследство на човечеството заради окаяното му състояние.
Сега бюджетът за реставрирането и консервацията на Помпей е 130 милиона евро, от които 96 европейски фондове.
Древният римски град, вкаменен във времето под пепелта на Везувий, след като на 24 август 79 г. вулканът изригва, е вторият най-важен туристически обект в Италия след Колизеума с 2,7 милиона посетители през 2014 г.
Работата по консервацията на Помпей е илюстрирана с изложба, на която може да се видят първите отливки на овъглените жертви от облака газ с температура 300 градуса, изхвърлен от вулкана: отпечатъци от мъже, жени и дори две деца, вкаменени в момента на смъртта си, са най-вълнуващите свидетелства за драмата.
До края на септември Помпей предлага и нощни разходки, придружени от четения, видеопрожекции и лекции.
 

Коментари

Новини Варна