IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:10 | 8 август 2015
Обновен: 13:21 | 23 април 2024

Бюстът на Сноудън се върна в Ню Йорк

Статуята бе конфискувана от полицията

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бюстът на Сноудън се върна в Ню Йорк

Циментовият бюст на Едуард Сноудън, който бе конфискуван от полицията, се върна в Ню Йорк за началото на фестивал на уличното изкуство, предаде БГНЕС.
Статуята е изложена в Манхатън и ще бъде охранявана непрекъснато по време на фестивала "Лоу Ман Арт". "Ако започнат някакви шмекерии, доброволците ни ще намерят охраната и ще гарантираме, че всички са в безопасност", коментира мениджърът Уейн Рада, който е сред основателите на фестивала.
Преди четири месеца бюстът на Сноудън стана сензация, след като бе сложен на военен мемориал без разрешение от властите и по-късно бе премахнат от силите на реда. Сега хората на изкуството се надяват, че той ще направи акцията им по-известна. Освен Сноудън там са изложени 21 произведения на изуството, а над 20 улични артисти ще представят уменията си.
Артистите Джеф Грийнспан и Андрю Тайдър твърдят, че са поставили статуята на мемориала на падналите по време на Войната за независимост, "за да подчертаят заслугите на тези, които жертват безопасността си в борбата срещу съвременната тирания".
32-годишният бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност живее с политическо убежище в Русия, откакто през 2013 г. разкри как властите масово събират данните за комуникацията на цивилни граждани, незаподозрени в престъпления.
 

Коментари

Новини Варна