IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
20:34 | 8 август 2015
Обновен: 13:22 | 23 април 2024

Джоузеф Стиглиц: Китай нанесе поражение на САЩ

Това твърди носителят на Нобелова награда

По материала работи: Юлиян Атанасов
Джоузеф Стиглиц: Китай нанесе поражение на САЩ

Развитите страни начело със САЩ правят всичко възможно, за да попречат на развиващите се страни да сформират международната архитектура на глобалната икономика, която ще работи и за бедните слоеве на населението. Това смята носителят на Нобеловата награда за икономика професор Джоузеф Стиглиц, цитиран от РИА "Новости", пише БГНЕС. Той отбелязва, че за 13-те години, изминали от първата международна Конференция за финансиране на развитието в мексиканския град Монтерей през 2002 г., много неща са се променили. Тогава е доминирала Г-7, но вече най-голямата в света икономика /БВП по паритет на покупателната способност/ е китайската, а нейните спестявания са с около 50% по-големи, отколкото на САЩ.
"През 2002 г. западните финансови институции се смятаха за вълшебници по въпросите на управление на рисковете и разпределението на капитала. Днес ние виждаме, че те се вълшебници при манипулирането на пазарите и други мошенически практики", убеден е Стиглиц.
Според икономиста САЩ "блокират пътя" за постигането на пълноценно правово регулиране в сферата на международните дългове и финанси. Украйна, Гърция и Аржентина са примери за провала на съществуващата система и са подчертали необходимостта от рамково урегулиране за преструктуриране на суверенните дългове.
Преди време тогавашният директор на ФЕД Бен Бернанке говори за излишъка от спестявания в света, а в същото време инвестиционните проекти с голямо социално значения страдаха от липса на финансиране. Джоузеф Стиглиц смята, че това е актуално и днес: световните пазари, чиято задача е ефективното посредничество при избора между спестявания и инвестиции, неправилно разпределят капитала и създават допълнителни рискове.
Иронията се състои в това, че мнозинството от инвестиционни проекти в развиващите се страни имат нуждата от дългосрочни инвестиции, а именно дългосрочни са по-голямата част от достъпните спестявания – в личните сметки, в суверенните фондове. Въпреки това късогледите финансови пазари се превърнаха в бариера за продуктивното използване на капитала.
"Когато Китай предложи създаването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, за да се преразпредели част от излишъците от глобални спестявания в посока на най-нуждаещите се от финансиране региони, САЩ се опитаха да торпилират тази инициатива. Белият дом претърпя болезнено и много срамно поражение", отбелязва нобелистът.
 

Коментари

Новини Варна