IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
22:01 | 4 октомври 2015
Обновен: 16:29 | 15 май 2024

Осемте най-големи преследвания във военната история на САЩ

Понякога се случва основна цел на даден сблъсък да е един единствен човек

По материала работи: Слав Велев
Осемте най-големи преследвания във военната история на САЩ

Повечето войни се свеждат до изпращането на хиляди войници, които се бият в името на една или друга страна, но понякога се случва основна цел на даден сблъсък да е един единствен човек, пише американското издание „Бизнес инсайдър“, цитирано от fbr.bg.
 

Ето и осем от най-големите преследвания, проведени от американската армия:
 

1. Панчо Виля

Едно от най-известните преследвания във военната история на Америка е това на мексиканския революционер Панчо Виля, който напада град Кълъмбъс, Ню Мексико, и с помощта на главорезите си убива 18 американци. Военната експедиция, водена от ген. Джон Пършинг, се простира в диаметър от над 500 км. в Мексико, а войниците на революционера биват заловени на 12 януари 1917 г. Виля се изплъзва.

 

2. Осама бин Ладен

Най-скорошното и значимо попълнение в този списък е преследването на бившия лидер на „Ал-Каида“ – Осама бин Ладен – който бе убит на 2 май 2011 г.

 

3. Японският адмирал Исороку Ямамото

Ямамото е главнокомандващ на Обединения флот на Японската империя по време на Втората световна война. Той е и „архитектът“ на въздушния удар над Пърл Харбър. На 14 април 1943 г. американското разузнаване научава, че Ямамото ще посети Соломоновите острови, за да инспектира няколко военни бази. По нареждане на американския президент Франклин Рузвелт, 18 изтребители се отправят към островите и свалят двата бомбардировача, пригодени за пътуването на опасния адмирал. Тялото му е открито на следващия ден от японски спасителни отряди.

 

 4. Джеронимо


Джеронимо е бил един от най-опасните за американските власти индиански вождове. През 1877 г. той бива принуден да живее в резерват в Аризона, но не спазва американските закони и живее по свои правила. Бяга няколко пъти, като през май 1885 г. е мобилизиран военен отряд 5000 души, които претърсват целия резерват и покрайнините, без да открият вожда. Джеронимо се предава сам, за да получи шанс отново да види семейството си във Флорида.

 

5. Че Гевара

Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна, известен най-вече с псевдонима си Че Гевара или просто Че, е аржентински и кубински революционер. Американската армия тайно обучава боливийски наборници, които успяват да убият Че Гевара на 9 октомври 1967 г.

 

6. Саддам Хюсеин

Преследването на иракския диктатор Саддам Хюсеин започва кратко преди падането на Багдад на 9 април 2003 г. Диктаторът остава в сянка в продължение на няколко месеца. Той бива открит и се предава без съпротива край Тикрит. В малкото му убежище са открити един автомат Калашников, 750 000 долара в брой и няколко шоколада.

 

7. Мануел Нориега

Мануел Антонио Нориега Морено е бивш панамски генерал, установил военна диктатура в Република Панама в периода 1983-1989 г. Първоначално той е силен съюзник на САЩ, но впоследствие, в края на 80-те години, отношенията му с Вашингтон се влошават. През 1989 г. САЩ нападат Панама, в опит да свалят диктаторския режим. Преследването започва на 20 декември 1989 г. и приключва в навечерието на Коледа, когато Морено опитва да намери убежище в посолството на Ватикана в Панама. Такова право му бива отказано от името на папата и той се предава на американските войници на 2 януари 1990 г.

 

8. Мохамед Фара Айдид

Мохамед Фара Айдид е сомалийски военен командир, оглавяващ най-силната бунтовническа фракция в Сомалия по време на операцията на ООН „Възобновена надежда“. Скоро мисията за изграждане на нова и здрава нация се превръща в кървав конфликт. Вашингтон мобилизира няколко отряда, които започват да преследват Айдид. След поредица неуспешни опити и множество американски жертви, на 16 ноември 1993 г., ООН подписва резолюция и мирен договор, които оставят Айдид на власт.

 

Коментари

Новини Варна