Варна 16°
fallback
Култура
16:24 | 17 април 2018
Обновен: 16:28 | 24 април 2024

„Хенри IV“ на ДТ „Стоян Бъчваров“ е част от основната селекция на фестивала “Варненско лято”

С постановката „Албена“ на театър „Българска армия“ ще бъде открито 26-ото издание на международната проява

По материала работи: Слав Велев

И през тази година постановка на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е част от основната селекция на международния фестивал „Варненско лято“. Това е „Хенри IV“ на режисьорката Лилия Абаджиева. Премиерата на представлението беше в навечерието на коледно-новогодишните празници и впечатли ценителите с иновативния си подход и вечните послания, заложени в текста на Луиджи Пирандело. В главната роля е Стоян Радев. Спектакълът разказва историята за мнимото полудяване на един безименен герой, който се представя за английския крал Хенри IV. Неговото семейство и приятели се включват в своеобразната му игра на „театър“, докато не разберат, че всъщност той отдавна симулира своята лудост като форма на бягство от непрекъснато променящия се свят. “Този Хенри може да бъде всеки от нас“, смята Лилия Абаджиева. На „Варненско лято“ спектакълът ще бъде представен в последния ден на фестивала, 11 юни, от 18 часа на Основна сцена.  

Общо 12 български заглавия са включени в основната програма. Тазгодишното 26-о издание на фестивала ще бъде открито с постановката „Албена“ на театър “Българска армия”, по традиция на 1 юни. Почти век, след като Йордан Йовков е написал драмата „Албена“, неговата героиня продължава да е сред най-притегателните женски образи в българската драматургична класика. Творбата ни кара да се запитаме каква е цената да си различен в едно патриархално общество; кой е онзи инстинкт и мотив, който иска жертви за поддържане на установения ред. Постановката на Красимир Спасов хвърля нова светлина върху класическото българско произведение, което звучи актуално и днес. „Албена“ ще се играе на 1 и 2 юни на Основна сцена на Драматичния театър от 19,30 часа.  

Както всяка година, в първия ден на фестивала, който съвпада с празника на детето, специално внимание ще бъде насочено към най-малките зрители. За тях са постановката „Сън“ на Варненския драматичен театър (16 часа, сцена “Филиал”) и „Трите феи“ на Държавен куклен театър – Варна, която ще започне точно в 11 ч.   

Вечерта на 1 юни на площад “Независимост” ще бъде представено зрелищното вертикално шоу „Търси се“ на италианската компания „Ивенти вертикали“. Представлението съчетава движение, танц и видеопрожекция. Спектакли от Италия, Франция и Чехия са включени в 26-ото издание на фестивала „Варненско лято“, който е носител на лейбъла „Европейски фестивал”.  

Постановката на русенския театър „Редки тъпанари“ е второто заглавие в основната селекция на фестивала. Тя ще бъде представена на 2 и 3 юни, съответно от 19,15 и 19,30 часа на сцена „Филиал“. Сценичният вариант е на Теди Москов и Симон Шварц. За постановката Теди Москов получи приза за режисура от националните награди за хумор и сатира „Златен Кукерикон“. Спектакълът разказва за неуспял спортист, провалил се адвокат, бездарен сицилиански мафиот, които са само част от групата непохватни крадци, които се опитват да оберат заложна къща. Смайващо непрофесионални, те са напълно неподходящи за работата, с която са се захванали. Освен да натрупат бързи пари, те искат и да станат известни, което е и в пълно противоречие с „работата” им.  А паралелно с кражбата се зараждат и две любовни истории…  

През тази година Народният театър „Иван Вазов“ ще гостува на “Варненско лято” с „Танцът Делхи“. Спектакълът ще се играе на 3 и 4 юни на Основната сцена на ДТ “Стоян Бъчваров”, съответно от 19,30 и 18 часа. Постановката е на Галин Стоев, а част от актьорския състав са Владимир Карамазов и Радина Кърджилова. „Танцът Делхи“ се състои от седем едноактни пиеси. В чакалня на болница шестима души губят или печелят любим човек, плачат, смеят се, обичат, предават се един друг, спорят и се примиряват. В сърцето и на седемте истории е скрит един мистичен танц, който завинаги бележи онзи, който го е видял. В този танц се разтварят всички непримирими противоречия на живота… Постановката е отличена с награда „Икар 2018” за режисура (Галин Стоев), за водеща женска роля (Радина Кърджилова), за поддържаща женска роля (София Бобчева) и за сценография (Никола Тороманов).  

На 3 юни гостите на морската столица ще имат възможност да се насладят на впечатляващия спектакъл на Държавен куклен театър – Варна – „Орфей“, част  от паралелната програма на фестивала. Постановката заслужи голямата награда от Международния фестивал за куклено изкуство „Златният делфин“.  

Два спектакъла на театрална работилница „Сфумато“ са включени в основната програма на 26-ото „Варненско лято“. На 4 юни от 20,30 часа ще се играе „Бесове“, а на 5 юни от 19,30 часа – „Идиот“. И двата спектакъла ще са на сцена „Филиал“.  

На 5 и 6 юни във Варна ще се играе още една от най-награждаваните постановки за годината – моноспектакълът на Захари Бахаров по романа „Чамкория“ на хитовия писател Милен Русков. Режисьор на постановката е Явор Гърдев. Захари Бахаров заслужи награда „Икар“ за главна мъжка роля, а спектакълът бе отличен с приза „Златен кукерикон“. Началният час на представленията е 19,30 и 19, на Основна сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“.  

Постановката „Петел“ ще представи Младежкият театър на тазгодишното „Варненско лято“. Спектакълът е включен в основната програма и ще се играе на 7 юни от 19,30 часа на Основна сцена. „Петел“ е от най-успешните драматични комедии на Бродуей и театрален Лондон. Стайко Мурджев я поставя за първи път в България. Джон изпитва неудовлетворение от своята връзка и е объркан. Има нужда от промяна. Животът му изведнъж се преобръща, след като попада в нестандартен любовен триъгълник…

 

Деян Донков, Ириней Константинов и Лилия Маравиля са малка част от звездния актьорски състав в спектакъла на Театър „София“ – „Палачи“. Представлението ще е на Основна сцена, на 8 и 9 юни, като началните часове са съответно 18,30 и 19,30. Постановката е актуален и стилен театрален трилър на режисьора Стоян Радев. Творбата поставя въпроси за справедливостта, морала и невъзможността за сигурни и еднозначни решения.  

Пловдивският драматичен театър е третият извънстоличен театър, чиято постановка е включена в основната програма на „Варненско лято“. Спектакълът „Момчето от последния чин“ ще се играе на 9 юни от 19 часа на Основна сцена. В една от ролите публиката ще види Стефан Вълдобрев. „Момчето от последния чин“ е най-новият, стилен и убедителен спектакъл на режисьора Крис Шарков, който впечатли ценителите на „Варненско лято“ през 2016-а с „Лив Щайн“.  Постановката разказва за 17-годишния Клаудио, който се промъква в дома и живота на семейството на негов съученик под предлог, че му помага с училищните задачи. Но скритата му цел е да го наблюдава и да пише за него като домашна работа за часовете по литература. Новооткритото писателско воайорство обаче скоро излиза извън контрол и довежда до непредвидими и непреодолими последствия…  

Криминалната драма на проф. Пламен Марков за театър „Възраждане“ – „12-те гневни“, ще бъде представена в Градската художествена галерия на 9 и 10 юни, съответно от 19 и 18 часа. Дванадесет съдебни заседатели са се събрали, за да решат съдбата на 18- годишно момче, обвинено в предумишлено убийство. Всички са убедени в неговата вина. Всички освен един. Ще успеят ли да решат безпристрастно „виновен“ или „невинен“? Ще могат ли да преодолеят собствените си предразсъдъци? Собственото си минало? Ако всички гласуват „виновен“, присъдата е една – смъртно наказание.  

С „Кралят-елен“ ще бъде закрито 26-ото издание на „Варненско лято“. Представлението на театър „Азарян“ ще е на 11 юни на сцена “Филиал” от 20,30 часа. Критиката го определя като трaгикомична театрална приказка в три действия.  

На 11 юни ценителите имат възможност да се насладят и на най-новата постановка на Теди Москов за Държавен куклен театър – Варна – „Уестърн“. Спектакълът е част от паралелната програма на фестивала, а началният му час е 18,15.  

Предвидени са и две събития, които по традиция поставят мост между театралното и музикалното „Варненско лято“. Това са концертът на “Мистерията на българските гласове” с гост Лиса Джерард – на 12 юли от 19 часа в зала 1 на ФКЦ, и „Бохеми“ от Метрополитън опера на живо – на 14 юли, отново в зала 1 на ФКЦ, от 19 часа.

Полина Петрова  

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback