Варна 16°
fallback
Култура
09:14 | 19 септември 2018
Обновен: 18:22 | 1 май 2024

16 нови български песни ще прозвучат на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри“ във Варна

По материала работи: Слав Велев

16 нови български песни ще прозвучат на Европейския фестивал  за детска песен "Златни искри" във Варна. Това са композициите, които преминаха през предварителната селекция на журито, /което направи своя избор анонимно, без да разполага с имената на авторите/. До финалите  на 4, 13 и 14 октомври ще достигнат 10 от тях, за да се състезават с предложенията от чужбина. Фестивалът във Варна се провежда за шеста поредна година. И това издание ще има две международни конкурсни вечери - за песен и за изпълнители, както и богата съпътстваща програма. В центъра на вниманието остава детската популярна песен, като заявките за участие показват, че все повече автори проявяват интерес към детската аудитория.  Сред авторите на българските песни-финалисти тази година,  освен дебютанти  можем да   срещнем  и  познати  имена на  композитори като Любомир Денев, Хайгашот Агасян, Александър Савелиев, Вячеслав Кушев,  Светослав Лобушки, Пепи Писарски...  Изпалнителите, които ще ги представят на живо във Варна, са деца-солисти на възраст от 6 до 14 години. Много от тях са лауреати на различни конкурси и като изпълнители.  Подборът на песните е отчел и тематиката, като са предпочетени близките до възрастта на децата теми и сюжети -  ежедневието вкъщи и на училище,  домашните любимци, забавленията, обичта към родинта, приятелството. На  солистите, избрани да представят конкурсните песни, ще помагат и децата от детското шлагерно студио ДА. Малките изпълнители са познати на повечето български деца с хитовете си "Ало Слънчице" и "Роклята на мама", които имат многомилионите лайкове в интернет.

 

В края  на септември ще бъдат обявени и чуждестранните песни, които ще се съзтезават в конкурсната програма на шестото издание на  Европейския фестивал за детска песен "Златни искри" , Варна 2018.

 

Песните от „Златни искри“ ще бъдат излъчени в ефира на БНР, като  най-добрата българска песен ще получи специална награда.

 

Европейският конкурс за детска песен "Златни искри" се организира от фондация "Откритие" с подкрепата на Министерството на културата и  проект от фонд Култура” на Община Варна .

 

 

 

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback