IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
11:00 | 23 март 2021
Обновен: 12:10 | 27 март 2024

Театърът и Операта във Варна се готвят да отварят на 12 април

Обявиха даже и програма до края на месеца

По материала работи: Слав Велев
Театърът и Операта във Варна се готвят да отварят на 12 април

Представленията в Театрално-музикалния продуцентски център във Варна ще бъдат възобновени през април с 6 театрални и 7 оперни спектакъла.

Честването на 100-годишнината на Варненския драматичен театър с премиерата на юбилейния спектакъл „100!“, планирано за 12 и 13 март, ще се проведе месец по-късно на същите дати - 12 и 13 април. Боян Иванов, един от най-оригиналните съвременни български режисьори, използва любимата си театрална форма скеча, за да изгради богата палитра от ситуации, персонажи и гледни точки, които поднесени с чувство за хумор и самоирония, търсят философски обобщения на релацията човек - театър. Резултатът е един атрактивен юбилеен спектакъл, в който варненските драматични артисти влагат цялата си енергия и талант.

След представлението на юбилейния спектакъл „100!“ на 13 април ще бъдат връчени наградите „Златна маска“ 2021 и ще бъде обявен регламентът на националния конкурс за нова българска драматургия на Варненския драматичен театър. „100!“ ще се играе и на 26 април.

Комедийните заглавия „Любовникът от ZanziБар“ от Ели Саги, реж. Атанас Атанасов, има две дати – 3 и 27 април, „Владимир“ от Матяж Зупанчич, реж. Николай Кенаров, е на 7 април, а „Двубой“ от Иван Вазов, реж. Стоян Радев Ге.К. – на 15 април.

Априлската театрална програма завършва с „Отело“ от Шекспир, реж. Пламен Марков, на 28 април.

Отпада обаче гастролът на „Отело“ в София на 15 март, така че столичани могат да върнат билетите си на касата на НТ „Иван Вазов“.

Преди 75 години, на 1 април 1946 г., е създаден Държавният симфоничен оркестър във Варна с пръв диригент Руслан Райчев, прераснал по-късно в Държавна филхармония Варна. На този забележителен юбилей е посветен Симфоничният концерт на 17 април, под диригентската палка на световноизвестния маестро Павел Балев, главен диригент на Филхармонията в Баден-Баден и главен художествен ръководител на международната лятна академия „Карл Флеш“.

В програмата на концерта са включени българската премиера на две сюити от съвременния балет "Сътворението на света" от Андрей Петров, увертюра "Прометей" от Бетовен и Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел. Солист ще бъде младият виртуоз на пианото Ивайло Василев, който на 13 години вече има завидна колекция с над 20 награди от международни конкурси.

Варненската опера, учредена на 6 април 1947 г., ще отбележи своята 74-та годишнина на 23 и 24 април с премиерата на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, която не е поставяна тук от 32 години. С премиерата на това заглавие, точно на превратната за обществено-политическото развитие на България дата 10 ноември 1989 г., е била открита ремонтираната близо десетилетие Основна сцена на Варненския театър.

За диригент-постановчик на „Вълшебната флейта“ сега е поканен маестро Христо Христов, постигнал забележителни успехи като най-младият диригент на Варненската филхармония през 1990-те години. Режисьор на постановката е Антониу Замфир от Опера Крайова в Румъния.

Априлската програма на Варненската опера започва на 14 април с балета „Лебедово езеро“ от Чайковски, хореография Сергей Бобров, с примабалерината от Скопие Мария Кичевска в ролята на Одета/Одилия.

За Световният ден на балета 29 април варненските балетни аертисти подготвят празнична Балетна гала с режисьор Светлана Тоншева и хореографии на Светлана Тоншева, Анна Пампулова, Франциско Руиз и Павел Кирчев.

През април са предвидени още мюзикълът „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, реж. Петко Бонев, дир. Страцимир Павлов на 16 април и Камерен концерт „Испанска феерия на чувствата“ на 25 април, с творби на Мануел Де Фая и Морис Равел, в който са ангажирани изтъкнати инструменталисти, оперни, драматични и танцови артисти.

Закупените билети за отменените мартенски събития на ТМПЦ Варна могат да бъдат презаверени или върнати на касата на театъра, пл. „Независимост“ 1.

Работно време: пон-пет 10:30-13:30 и 14:30-17:30; съб-нед 11:00-16:00.

Коментари

Новини Варна