Варна 18°
fallback
Култура
16:15 | 31 юли 2021
Обновен: 06:36 | 12 май 2024

Започва международния фестивал за късометражно кино „Карантината”

До район "Аспарухово" е организиран и безплатен транспорт

По материала работи: Ставри Таргов

34 късометражни филма от 17 държави предлага на зрителите тазгодишното издание на международния фестивал за късометражно кино „Карантината”. Организатори са от школата по изкуствата "Дедал", а инициативата дава шанс на млади и непознати артисти.

Вече седем поредни години любителите на късометражното кино може да му се насладят под открито небе. Мястото е известно - рибарското селище „Карантината” във варненския район „Аспарухово”.

Тази година там от 3 до 7 август ще бъдат прожектирани 34 филма от 17 държави. Сред тях е номинираният за Оскар „Стая за писма”, в който участва и актьорът Оскар Айзък, известен с ролята си в последната трилогия на „Междузвездни воини”.

"Имаме филм с Уил Феръл, показван на фестивала в Кан. Имаме също и най-новия експериментален проект на режисьора Джонатан Глейзър, познат като режисьор на много видеоклипове и също на много известни филми. Имаме селектирани два български филма - „Насред асфалта” на Йордан Михайловски и „Френско кино” на Галина Георгиева.

Заявили са, че ще присъстват на фестивала, както и доста от авторите от чужбина, също ще присъстват", казва един от организаторите Георги Кръстев.

Освен че няма вход за прожекциите, организаторите предоставят и безплатен транспорт до фестивалната локация. Първите автобуси тръгват от улица „Антим I” в 18 часа и 30 минути, а последните минути преди 20 часа.

Ще има транспорт и обратно към центъра на Варна. Друг от организаторите от школа „Дедал” - Цветан Кръстев, казва, че фестивалът вече е подготвил публика за късометражно кино.

"Фестивалът е доста популярен в страната, даже бих казал по-популярен, отколкото във Варна, и в чужбина също. Вече седем години идват различни гости, които популяризират фестивала. Имаме гости, които идват всяка година, толкова им харесва."

Селекцията за „Карантината” е измежду хиляди ленти. Тази година заради пандемията бройката е била по-ограничена, но това не се е отразило на качеството, казва Георги Кръстев. Стремежът е винаги да се подкрепят и български продукции, но като цяло те трудно се сравняват с чуждестранните.

В петте фестивални вечери филмите ще започват от 21 часа, а час преди това е подготвена и музикална програма. В нея са включени Ивелин Тракийски, варненците от "Костов трио", групите „Основно ветрове” и „Спектрум вокал бенд”.

На закриването ще свири специално сформираната „Карантината брас бенд”. Там влизат едни от най- изявените джаз музиканти на Варна - Нейко Бодуров, Стоян Роянов ЯЯ, Витомир Попов и Валери Ценков, съобщава Радио Варна.

Автор на статията:
Ставри Таргов
варна кинофест карантината
0 коментара
fallback
fallback