IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Спорт
14:15 | 8 януари 2022
Обновен: 23:43 | 25 април 2024

Чешка тенисистка последва съдбата на Ноле в Австралия

Рената Ворачова вече бе изиграла подготвителен мач преди Australian Open

По материала работи: Слав Велев
Чешка тенисистка последва съдбата на Ноле в Австралия

Чешката тенисистка Рената Ворачова ще напусне Австралия, "колкото е възможно по-бързо", след като властите анулираха визата й, която тя получи, защото не е ваксинирана благодарение на медицинско освобождаване.

Ворачова, която беше в Австралия от декември и вече беше изиграла подготвителен мач преди Australian Open, беше арестувана в четвъртък и прехвърлена в хотел в град Мелбърн, както беше потвърдено от посолството на Чешката република в Канбера, предаде "Труд".

Чешката легация потвърди, че 38-годишната тенисистка "е решила да напусне Австралия възможно най-скоро и няма да присъства на тенис турнира в Мелбърн".

Случаят с Ворачова дойде на фона на споровете за отмяната на визата за влизане в Австралия на Новак Джокович, който е изолиран в същия хотел в австралийския град и чака съдът да реши този понеделник за депортирането му.

Джокович пристигна в сряда вечерта в океанската страна с медицинско изключение, което му позволи да защити титлата си на Australian Open, без да е ваксиниран.

Чешкото посолство заяви в изявление, че се е свързало с австралийското министерство на вътрешните работи, за да поиска обяснение относно положението на тенисистката Ворачова.

Спорът около медицинските изключения, предоставени от Австралийската тенис федерация и регионалното правителство на Виктория, където се провежда Australian Open, накара изпълнителната власт на Канбера да разследва подобни разрешения, предоставени на други хора, участващи в турнира в Мелбърн, който ще се проведе между 17 и 30 януари.

Според писмо на Tennis Australia жизнеспособността на Australian Open зависи от това, играчите, които не са ваксинирани, да могат да влязат в страната, за да се състезават в турнира. В писмото, написано от ръководителя на Tennis Australia, Крейг Тайли, до Австралийската техническа консултативна група по имунизация (ATAGI) – в което не е посочено името на сръбския тенисист Новак Джокович – организацията се моли играчите със скорошна инфекция с covid-19 или една доза от ваксината да могат да бъдат освободени от имиграционните разпоредби, които изискват хората, пристигащи в страната, да бъдат напълно ваксинирани.

„Отношението към играчите, които попадат в една от тези категории, е от съществено значение за жизнеспособността на Australian Open “, пише Тайли, според текста на писмото, подадено от организаторите на турнира до службата по ваксинация още на 10 ноември. Текстът му е предоставен на Sidney Morning Herald и вестниците от групата The Age.

Ваксината е задължителна за влизане в Австралия, но има временни изключения за хора, които имат „сериозно медицинско състояние “, които не могат да бъдат ваксинирани, защото са се заразили с covid-19 през предходните шест месеца или са имали нежелана реакция към лекарството.

Коментари

Новини Варна