IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Спорт
09:30 | 1 юни 2023
Обновен: 15:30 | 18 април 2024

Спартак се сбогува с елита, Херо с Варна

Септември също отпада след загубата в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Спартак се сбогува с елита, Херо с Варна

Спартак Варна победи Септември София с минималното 1:0 в среща от 34-ия кръг в efbet Лига, но и двата отбора се простиха официално с елитния си статут. "Соколите" и столичани имат по 25 точки и нямат никаква възможност да се доберат дори до бараж за оставане, след като Хебър, който победи с 3:2 като гост Ботев Враца, има 29 пункта при само кръг до края на сезона. 

Единственото попадение в срещата в морската ни столица реализира Жоао Марио в 83-ата минута. По този начин двата отбора, които са водени от легендите на българския футбол - Димитър Димитров и Красимир Балъков, изпадат във Втора лига.

В последния кръг от сезона Спартак гостува на Пирин Благоевград, докато Септември приема Ботев Враца.

 

 

Гостите от Септември стартираха срещата по-добре и още във втората минута имаха добър шанс да открият резултата. Топката беше изчистена след центриране отляво в наказателното поле на домакините, но Лерой Микелс не успя да организира атака и загуби кълбото от Митко Митков, който стреля силно и опасно пред дъгата, но вратарят Кристиано Фигейредо изби в корнер.

Спартак отговори четири минути по-късно, когато Евандро се включи от втора позиция в наказателното поле, измъкна се от Мартин Николов и засече с глава центриране от левия фланг, но високо над вратата.

В десетата минута капитанът на столичани – Красимир Станоев, шутира ниско от дистанция, но на безопасно разстояние от дясната греда на Фигейредо.

Три минути по-късно Спартак имаше нова хубава възможност за попадение. Денис Баланюк се освободи елегантно от Стефан Милич на десния фланг и с чудесно подаване намери на другия фланг Румен Руменов, който влезе в наказателното поле и стреля по диагонала, но над вратата.

"Соколите" натиснаха и 120 секунди по-късно бяха на сантиметри от гола. Топката беше центрирана от левия фланг в наказателното поле на Септември, където Милич увисна, а Баланюк с едно докосване изведе отляво във малкия пеналт Иван Йорданов, който копна топката над вратаря Димитър Шейтанов, но Мартин Николов успя да стигне и да изчисти с глава от самата голлиния, като предотврати сигурно попадение.

В следващите минути настана затишие на терена, като и двата отбора не искаха да предприемат излишни рискове с оглед на големия залог в срещата.

В 34-ата минута обаче Септември създаде нова опасност пред вратата на домакините. Николов изпълни странично хвърляне отляво по атаката към Симеон Александров в наказателното поле, който овладя добре и след това предостави топката за Мартин Петков, който шутира силно в близкия ъгъл, но Фигейредо беше застанал добре и изби в корнер. 

Столичани на свой ред тръгнаха отново по-смело в атака и пет минути преди края на първата част Айкут Рамадан получи на левия фланг, влезе в наказателното поле, залъга Бен Карамоко и шутира в близкия ъгъл, но отново  португалският страж на „соколите“ се намеси и изби в ъглов удар.

В първите няколко минути на второто полувреме доста неточни удари отправиха Рамадан и Александров за гостите.

Спартак можеше да нанесе решителен удар в 58-ата минута, когато Микелс центрира от свободен удар в наказателното поле, където Евандро изпревари Арсов и засече с глава, но Шейтанов направи жизненоважно спасяване с крак.  

В 66-ата минута Мартин Николов и Ивей Ромееш се сблъскаха след единоборство в наказателното поле отдясно, а крилото на Спартак падна и домакините поискаха дузпа. Реферът Георги Давидов беше близо до ситуацията, но не отсъди нарушение и не бе повикан от ВАР.

В 73-ата минута Септември пропусна уникален шанс да поведе в резултата. Кабов центрира от свободен удар отдясно в наказателното поле, където около точката за дузпа Мартин Петков отклони топката с глава към задната греда, където тя стигна до Стефан Милич стреля от чудесна позиция на границата на малкия пеналт, но над напречната греда.

Спартак обаче стигна първи до гола в 83-ата минута. Домакините изчистиха топката от своето наказателно поле след центриране от левия фланг, след което организираха бърза контраатака в отсъствието на играчи на Септември, които бяха в предни позиции. Лерой Микелс взе топката и изведе от своята половина сам срещу вратаря Жоао Марио, който хладнокръвно прати кълбото покрай Шейтанов в долния му ляв ъгъл – 1:0.

Във втората минута от добавеното време домакините можеха да стигнат и до втори гол, когато организираха нова бърза контраатака, при която Лерой Микелс получи отляво, влезе в наказателното поле, смени посоката и шутира към далечния ъгъл, но Шейтанов се намеси за пореден път решително и спаси.

В последните секунди на даденото четириминутно продължение Септември изпусна златен шанс да изравни резултата. Кристиан Пешов получи отдясно в наказателното поле и стреля към вратата, но ударът му беше спасен от Фигейредо. Атаката на гостите продължи и след секунди Пешов отново бе намерен на далечната греда след центриране отляво и даде успореден пас на голлинията, не беше засечено от нито един съотборник във „виненочервено“.

По този начин обаче срещата приключи с победа за Спартак, но както "соколите", така и столичани официално изпадат във Втора лига.

Старши треньорът на Спартак Варна – Димитър Димитров, беше сериозно афектиран и разочарован въпреки победата на неговия тим с 1:0 над Септември София. Успехът обаче се оказа пиров, защото и двата тима изпадат официално от родния елит.

Херо сподели, че изпадат двата отбора, които са играли най-честен футбол.

„Изпадат двата отбора, които единствено от тази група играха честен футбол. За голямо съжаление в България всичко е така - обърнато с главата надолу. Двата отбора, които играха феърплей, изпадат. За съжаление в България, за да останеш и да спечелиш нещо, трябва да играеш футбол с нечестни средства. Това се доказа още веднъж. Нашият отбор не е загубил мач в плейофната група. Доказа, че има своите качества и възможности, но не влезе в схеми и за това изпада“.

„Може би стартът беше най-големият проблем. До 10-ия кръг този отбор имаше една точка. Вината трябва да търсим в себе си. В много срещи бяхме доминантни и не успяхме да вкараме. Играхме честен футбол. Не се срамувам от отбора, който направихме последните пет месеца. С изключение на мача с Берое, футболистите играха добър футбол“, продължи наставникът на Спартак.  

„Искахме да завършим с победа, за да защитим нашата чест и честта на клуба. Направихме го. За мен това е последният мач. Договорът свършва. Нямам и предложения. Имах доста неща, които не приемах в управлението на клуба. Това ми е последният мач във Варна“, каза той.  

„Един прекрасен собственик в лицето на Николов, но един клуб, в който още когато дойдох имаше бойкотиране. Имаше хора от ръководството, които не искаха да останем в Първа лига. Не искам да влизам в подробности“.

„Ако този отбор остане, Спартак Варна може като валяк да премине през Втора лига. Нямам идея как ще продължи моята кариера. Пак казвам благодаря на хората за всички. По друг начин можеха да се развият нещата, но не съм съгласен с някои неща в управлението“, каза още Димитър Димитров.  

Коментари

Новини Варна