IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Спорт
09:40 | 6 август 2023
Обновен: 05:36 | 29 април 2024

Първата нашенка покорила K2: Посвещавам победата си на българските жени (ВИДЕО)

"Ще работя активно с фондацията ми срещу домашното насилие", категорична е Силвия Аздреева

По материала работи: Слав Велев
Първата нашенка покорила K2: Посвещавам победата си на българските жени (ВИДЕО)

Силвия Аздреев/Кадър: NOVA

Безучастна към насилието у нас не остана и първата българка изкачила К2 - Силвия Аздреева. Късно снощи тя се прибра в страната с полет от Истанбул и посвети победата си на българските жени. Аздреева обяви, че в следващите месеци с фондацията ѝ "Към върха" активно ще работят по кампания срещу домашното насилие.

„Когато се изкачих на върха, изпитвах гордост, когато развях българския флаг. И флага на моя роден град Петрич. Изпитвах и изключителна умора, но най-силното чувство, което изпитвах беше на страх и притеснение как ще сляза реално от този връх, тъй като времето беше много тежко. Имахме много кратък прозорец, може би половин ден, в който ние трябваше да изкачим върха”, заяви тя при пристигането си в страната, предаде NOVA.

И допълни: „Освен, че записах името на България в историята на световния алпинизъм и то с женско присъствие, искам да посветя постижението си на всички жени. Аз вече го посветих на българските жени. Защото ние сме много силни и сме можещи. Нека всички те да знаят, че могат да постигнат абсолютно всичко, което пожелаят. Без значение дали то се смята за мъжко. Те трябва да знаят, че могат да постигнат абсолютно всичко. И най-вече, тук искам да отбележа случая с Дебора, за който разбрах буквално преди два дни. Наистина съм потресена от това зверство. Мисля, че всички ние трябва да застанем зад жените, които са жертва на насилие”.

Още по темата гледайте във видеото. 

Коментари

Новини Варна