Варна °
fallback
Живот
15:45 | 29 април 2017
Обновен: 07:16 | 19 май 2025

Бял чай: Кои са полезните му свойства?

Богат е на растителни полифеноли

По материала работи: Борис Проданов

Вечнозелените храстовидни растения Camellia sinensis са познати по целия свят като „чай“. От листата на чаеното храстче се добиват както черния и зеления, така и белия чай.  

 

Макар да няма международно приета дефиниция за белия чай, неговите производители твърдят, че се събират най-младите листа на чаеното храстче, които се подлагат на възможно най-малко обработка и се сушат само на слънчева светлина. Те не се подлагат на окислителни процеси за удължаване на годността, което им придава много по-лек аромат и вкус от зелените и черни чайове.    

Както и другите видове истински чай, белият също е богат на растителни полифеноли – група фитонутриенти, на които се преписват здравословните ползи на чая. Различните марки бял чай съдържат различни концентрации на полифеноли и най-вече – на катехинови полифеноли, но като цяло са почти идентични по съдържание със зелените чайове.     

Полифенолите имат добро антиоксидантно действие и могат да понижат вероятността от възпалителни увреждания и стареене на тъканите, а приемани редовно и в оптимални количества могат да окажат комбинирано антимикробно и пробиотично действие за стомашно-чревния тракт.

dnes.bg

 

Четете още: Не давайте на здрави деца хранителни добавки

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback