Димитър Солунски се свързва с поговорката Дойде ли му денят, идва му и снегът. На този празник стопаните се разплащат с наетите за летния сезон работници, овчари и ратаи. Димитровден се характеризира с обредното полазване гадаене по първи гост. Обредът тук се нарича булезене, булезване или полязка. Изпълнява се също и на Игнажден. Вярва се, че ако първите полазници са момченца, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако полазникът е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодородна и благополучна. На Димитровден стопаните гледат дали луната е във фаза пълнолуние. Ако месецът е пълен, вярват, че кошерите ще са пълни с мед, а кошарите с агънца. На Димитровден започват годежите и сватбите, момите извиват сглядно хоро пред погледите на ергените и техните родители. Така възрастните избират своите бъдещи снахи. На празника се готви петел за именика или кокошка за именицата. На трапезата се слагат курбан от овче месо, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки.
Ето няколко рецепти, които може да ви помогнат да изненадате близките си на празника:
Необходими продукти:
750 гр овнешко по-тлъсто месо (от поясната или предната част) 1 ч.ч. ориз 100 гр. масло черен пипер сол на вкус
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета, посолява се и се поръсва със ситно счукан черен пипер, залива се с малко топла вода и се пече във фурната, докато започне да се къса. Прибавят се оризът и маслото. Ястието се залива с 3 чаени чаши топла вода, сол на вкус, разбърква се и се допича.
Необходими продукти:
850 гр месо от петел (пиле) 10-12 глави стар кромид лук 2-3 бр. домати 1 с.л. доматено пюре 2 с.л. препечено брашно 125 гр краве масло 1 ч.л. червен пипер черен пипер магданоз сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът, след като се почисти и измие, се нарязва на тънки филийки и се задушава в маслото, докато остане на мазнина. Прибавят се червеният пипер, доматите, настъргани на ренде и месото, нарязано на порции. Ястието се залива с 2 к.ч. топла вода, посолява се и се задушава на тих огън, докато омекне месото. Прибавят се брашното, размито в малко студена вода, и счукан черен пипер. След като поври още десетина минути, ястието се сваля от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Необходими продукти:
1 пиле 1 кг зеле 200 гр булгур 2 с.л. олио 1 ч.л. червен пипер джоджен, чубрица, магданоз и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и осолете пилето.
В половината олио задушете предварително нарязаното и претрито зеле, дреболиите и булгура. Подправете с червен пипер и ситно нарязан джоджен. Залейте сместа с топла вода и оставете да ври около 10 минути до пълното омекване на зелето.
Напълнете пилето с получената плънка и я зашийте. В голяма тава сипете останалото олио. Сложете пилето в нея и печете в умерена фурна. Прибавяйте по малко вода и поливайте пилето, за да не изсъхне месото.
Необходими продукти:
2 патладжана 8 зелени пиперки 4 броя домати 50 гр орехови ядки 2 с.л. олио 4 скилидки чесън 1/2 връзка магданоз сол на вкус 2 с.л. оцет
Начин на приготвяне:
Това е тардиционна ястие за Димитровден. Изпечете патладжаните и пиперките на силен огън. Вкусът им ще бъде неповторим, ако ги изпечете на жар. След това ги обелете и нарежете на ситно.
Прибавете счуканите орехи и чесън и подправете на вкус с част от олиото, оцета и солта. Разбъркайте добре получената смес и я сипете в чинията, в която ще сервирате салатата. Отгоре подредете нарязаните на тънки филийки домати. Поръсете ги със ситно нарязания магданоз и ги залейте с останалото олио.
Това е една идеална есенна салата, която отваря апетит за основното ястие.
А ако на Димитровден нямате възможност да приготвите някой от горните гозби, то поне спазете традицията за пиле на масата. Предлагаме ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката.
Необходими продукти:
1 пиле 1 пакет морска сол
Начин на приготвяне:
Пилето се измива и подсушава много добре. В тава изсипваме пакета със сол и върху него поставяме пилето. Печем на 200 градуса за 50-60 минути.. Веднага след изпичането го изваждаме от солта.