Варна 14°
fallback
Живот
15:44 | 7 ноември 2014
Обновен: 00:45 | 29 април 2024

Лечимо ли е пристрастяването към Интернет

Активното ползване на интернет не само се отразява на начина на живот на хората, но и променя техния мозък

По материала работи: manager

Забелязали ли сте, че все по-често научавате новини за близки и познати от социалните мрежи. Нямате ли усещането, че по-често чатите, а не разговаряте с хората около вас? И ако ви се струва нормално да честитите рожден ден, имен ден или друг повод в социалните мрежи, значи е време да се замислите. 

Сред учените все по-упорито се говори за зависимост от интернет. По света съществуват клиники, в които се лекува зависимост от социалните мрежи като пациентите там са на възраст от 14 до 50 години. Това съвсем не е случайно. Някои учени сравняват Интернет с наркотик. Изследователски екипи от Суонси и Милано са провели изследвания, при които е установено, че Интернет предизвиква не само „зависимост“, но и махмурлук. Състоянието на хората, които не могат  да си представят живота без интернет, когато не са в мрежата, е сравнимо със синдрома, който възниква след въздействието на „екстази“. „Въпреки, че не се знае точният механизъм на въздействието на интернет върху мозъка, ние установихме, че дългото сърфиране в мрежата се съпровожда с леки психични разстройства“ -съобщават от Университета на Манчестър. За експеримента учените привлекли 16 доброволци на възраст 25 години, които са активни потребители на интернет. Всеки от тях получил задача и 15 минути за нейното решаване. Същността на задачата била много проста – трябвало без разсейване да се влезе в интернет и се прегледат любимите сайтове. След това участниците били тествани за раздразнителност и се проследявала промяната в настроението им, съобщава rtoday. Така се оказалo, че тези, които експертите определили като „зависими“, се държали като хора, които току що били „отпуснати“ от таблетка екстази. У тях се наблюдавали лека апатия и неразговорчивост.

Интернет зависимостта беше официално призната в Китай за психично разстройство. Първата държавна клиника за лечение на болестта функционира близо до Пекин от 2004 година. В нея лекуват пациентите с медикаменти и консултации, защото според медиците 30% от интернет зависимите младежи са хиперактивни и не подлежат на контрол в семейната страна.

През 2009 година нашумя друга китайска клиника, която започна да лекува младежи от интернет зависимост далеч по-брутално - чрез електроконвулсивна терапия. Често този метод е наричан електрошок, но някои експерти оспорват правилността на термина. В клиниката са въведени 86 правила за поведение на пациентите. Ако нарушат едно от тях, провинилите си биват подлагани на сеанс със сила на тока 200 милиампера. Забранени са, например, ядене на шоколад, приемане на лекарства преди храна, затваряне в тоалетната, сядане в креслото на главния лекар и разговори за неща извън преодоляването на интернет зависимостта. Младежите са били принуждавани да разказват за своите и чужди нарушения, както и да застават на колене пред родителите за демонстрация на покорство. Методът на електроконвулсивна терапия се състои в пропускане на ток през главата на пациента, което предизвиква схващане, или изкуствена епилептична криза. Прилага се при лечение на депресия, мании, шизофрения и други психични разстройства, които не се подават на терапия с лекарства. Цената на лечението възлиза на близо 900 долара месечно, като родителите подписват декларация, че са съгласни децата им да бъдат подложени на терапията, а персоналът на клиниката преценява дали е победена зависимостта от интернет по личните заявления на пациентите.

В Южна Корея първата клиника за зависими, бе открита в началото на май 2011 в Гонгю, на 120 км от столицата Сеул. В странатаобръща все повече внимание на опасното пристрастяване към компютрите сред младежите. Зависимостта от интернет е смятана за клинично състояние в тази държава. Все по-висок става броят на възрастните в азиатската държава, които занемаряват себе си и децата си, за да киснат с часове пред компютъра, а това води до сериозни здравословни проблеми и дори до шокиращи смъртни случаи.

Ако сте в нета повече от 6 часа без прекъсване, се нуждаете от лечение, твърдят американски психиатри, които от 2013 година лекуват зависими от Интернет граждани в психиатрични болници. Психологът Алън Франсис от Университета Дюк твърди, че зависимите от Интернет в САЩ са повече от алкохолиците и от наркоманите. В пенсилванският медицински център “Бредфорд” пациентите се подлагат на 10-дневен курс на лечение при психиатри, които имат богат опит при лечение на наркомани и алкохолици, но за терапията плащат 14 000 долара.

Клиника, в която лекуват зависимост от "Фейсбук", "Туитър" и други социални мрежи, съществува от 2013 година в република Черна гора. Профили в най-популярната социална мрежа имат повече от половината от жителите на страната. Мнозинството от тях са млади хора, които са буквално пристрастени към този вид онлайн общуване.

По същото време край Сан Франциско бе открита "Нет клиника". Това е единственият терапевтичен център в света за болни, страдащи от киберзависимост. Странните пациенти, дрогирани от Интернет, са наречени нетахолици. Киберсексът ги е превърнал в развалини. По 10-12 часа на ден те като бесни са посещавали порнографски сайтове, за да свършат като уеб-каторжници. Целта на ударното им лечение в терапевтичните групи на клиниката е да се "откачат" от мрежата. Лечението се провежда от невролози, психолози и сексолози. 87 на сто от американците и 50 на сто от французите са отваряли поне веднъж годишно порнографски сайт. 

Успокоително за всички, които в момента четата този материал е, че някои учени смятат висенето в Интернет за полезно. Чрез магнитно-ядрен резонанс учени от Лос Анджелис са установили, че активното ползване на интернет не само се отразява на начина на живот на хората, но и променя техния мозък. Според резултатите от изследването на учените потребителите на интернет имат по-висока концентрация, способни са на по-бързи реакции и взимат по-лесно решения. Така също, мозъкът им асимилира успешно  всякаква информация и работи на по-високи обороти. Според изследователите тези промени в мозъка се дължат на неговата способност да се адаптира. И все пак и според тях днес съществува нова зависимост и това е зависимостта от глобалната мрежа, а злоупотребата с интернет може да доведе до психически и физически проблеми и увреждания, особено ако става въпрос за деца и младежи.

Маня Петрова

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback