По цвета на жълтъка се познава качеството на яйцето

Може да варира от бледо жълтеникав, през тъмно жълт до оранжев

По цвета на жълтъка се познава качеството на яйцето

Доброто качество на яйцето е задължително условие, което да съблюдаваме преди консумация. Малко хора знаят колко показателно в това отношение е оцветяването на жълтъка на яйцето.
 
На очи, на омлет, варени или запечени яйцата винаги се трансформират във вкусна гозба, която, няма защо да се лъжем, нерядко е спасявала всяка домакиня от грижите по плануване на вечерята.

 

Именно широката им употреба обаче е причина качеството на яйцата да е въпрос на редица тълкувания и препоръки. Един от основните белези, по които можем да съдим за хранителните и потенциално опасните качества на яйцето, е цветът на жълтъка му.
 
Яйцата са богати на витамин А, витамин В12, Витамин D, белтъчини и мастни киселини. По-голяма част от полезните вещества, уви и от калориите, се съдържат именно в жълтъка.
 
Цветът на жълтъка на яйцата може да варира от бледо жълтеникав, през тъмно жълт и до оранжев. Установено е, че нюансите на оцветяването зависят от количеството отложени в яйцето пигменти, най-вече ксантофили, които са постъпвали в тялото на кокошката с храната й. По цвета обаче може да се определи сравнително точно хранителната стойност на яйцето и доколко полезно ще бъде то при консумация.
 
Според специалистите по здравословно хранене по-тъмно жълтият и оранжевият цвят на жълтъка свидетелстват за това, че яйцето е по-богато на полезни пигменти, най-вече на бета каротини.

Логиката е проста – същите пигменти придават и оранжевия цвят на морковите, а колкото по-тъмен е цветът им, толкова повече са пигментите.
 
Освен това в по-тъмно оцветените жълтъци се открива по-високо съдържание на витамин А, витамин D и омега-3 мастни киселини.
 
Много хора считат, че по-тъмните жълтъци са характерни за домашно отглежданите яйца. Това е факт донякъде, тъй като отглежданите лично кокошки обикновено се хранят качествено, което гарантира и качествения състав на яйцата им.
 
За съжаление по цвета на жълтъка трудно може да се определи дали яйцето е прясно и годно за консумация. В това отношение много по-показателен си остава неговия аромат и консистенцията на белтъка. Все пак, възможността да можем да заключим за хранителната стойност по цвета на жълтъка на яйцето, не е маловажно предимство.

Puls.bg

 

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата