Коледният щолен носи аромата на домашен уют

Как да приготвим десерта?

Коледният щолен носи аромата на домашен уют

Празничните дни са изключително чакани по няколко причини. Подаръци, повод да се съберем със семейството и, разбира се, ароматни ястия и топъл уют.


Асоциираме Коледа с определени аромати и вкусове, а коледният щолен е един от примерите за това.


Вижте рецептата на Clovesandvanilla.com и tialoto.bg за да приготвите сами вкусния десерт за празниците:


Съставки:
500 г пресято брашно + 100-200 за доомесване
100 г захар
250 мл топло прясно мляко
1 пак. суха мая
щипка сол
200 г разтопено и охладено краве масло
100 г накиснати в ром/бренди/уиски стафиди
100 г червени боровинки
100 г нарязани на ситно кайсии
60 г натрошени орехови ядки
50 г захаросани портокалови корички
50 г захаросани лимонови корички
Подправки: 1 пак. ванилена захар, 1/4 ч. л. карамфил, 1/4 ч. л. счукани зърна кардамон, щипка индийско орехче, масло за намазване, около 100 г пудра захар

 


Приготвяне:

В купа смесете 2 ч. л. от захарта, 1 ч. л. брашно, сухата мая и топлото мляко. Покрийте купата с кърпа и я оставете на топло за около 10 мин, за да се активира маята.


През това време смесете сухите съставки: пресятото брашно, захарта, подправките, солта и оформете кладенче в средата.
След като маята „шупне“ добавете в кладенчето при сухите съставки разтопеното и охладено масло и шупналата мая, и разбъркайте в началото с лъжица, а после продължете да месите с ръце.


Трябва да се получи мазно и меко тесто, ако тестото лепне по ръцете ви – добавете още малко брашно. Когато омесите хубаво тестото за вашия щолен, върху набрашнена хартия за печене го разточете на кора и върху нея поставете всички сушени плодове (изцедете стафидите от алкохола) и ядки, отново съберете топката тесто, и месете, докато ядките и плодовете се разпределят равномерно в цялото тесто.


Поставете тестото за вашия щолен в дълбок съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло за около 2-3 часа, за да удвои обема си.


След като щоленът ви втаса, отново го омесете и го оформете за печене. Аз оформих като правоъгълни хлебчета, покрих отново с кърпа, и пак го поставих на топло място за 1 час, за повторно втасване.


Готовият, втасал два пъти щолен, поставете за печене в загрята на 180 градуса фурна за около час ако сте направили един от цялото тесто или около половин час при по-малки по обем щолени. Наблюдавайте повърхността на сладкиша ви, в случай че бързо покафенее го покрийте с алуминиево фолио, но в моя случай не се стига дотам.


След като щоленът ви е изпечен го извадете от фурната и от тавичката, намажете го целия с масло, оваляйте го обилно в пудра захар и го оставете да се охлади. Охладеният напълно щолен опаковайте във фолио и приберете в плик или кутия за хляб.


Добре е преди консумация щоленът ви да е престоял поне 20-ина дни.... а ако устоите да не го отворите 40 дни, тогава сигурно ще е пре-въз-хо-ден! А, да, пропуснах да споделя – няколко дни у дома ви ще ухае на ванилия, карамфил и кардамон.

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата