Празнична пълнена гъска

Време на приготвяне: 180 минути Порции: 8

Празнична пълнена гъска

Продукти:

1 гъска

10 филийки хляб, нарязани на кубчета

1 чаша сушено френско грозде

4 ябълки, обелени, нарязани

1 супена лъжица суха мащерка

4 супени лъжици масло Lacrima, разтопено

1 супена лъжица олио

1 глава лук, нарязан

1 морков, нарязан

1 стрък целина, нарязан

1 скилидка чесън, намачкан

1 дафинов лист

3 броя карамфил

1 стрък прясна мащерка

1 стрък прясна майорана

¼ чаша бяло вино

1 чаена лъжичка доматено пюре

1 чаша пилешки бульон, разтворен

1 супена лъжица царевично нишесте

¼ чаша вода

сол

черен пипер

Приготвяне:

В голяма купа смесете хляба, касиса (френското грозде), ябълките, мащерката, солта, черния пипер, разтопеното масло.Измийте гъската отвън и отвътре. Напълнете я със сместа от продуктите по-горе. Завържете или зашийте гъската, за да се задържи плънката вътре.

 

Загрейте олиото в тиган. Запържете гъската до кафеникаво от всички страни. Преместете гъската в тава за печене, добавете малко вода, покрийте я с фолио и печете в загрята на 190 градуса фурна за 1 час.В отделна купа междувременно смесете лука, морковите, целината, чесъна, дафиновия лист, карамфила, мащерката, майораната. Разбъркайте добре сместа от продукти. Извадете гъската, разпръснете зеленчуците и подправките около нея. Печете без фолио за още 30 минути.Периодично взимайте от мазнината на дъното и поливайте гъската с нея. Ако се налага добавяйте и по малко вода.

 

Останалата мазнина в тигана глазирайте като добавите виното. Разбъркайте, докато мазнината се отлепи от тигана. Добавете доматеното пюре и пилешкия бульон. Намалете котлона и оставете да къкри 15 минути, докато се редуцира. Към получения сос грейви добавете царевичното нишесте, смесено с малко вода. Разбъркайте.

Залейте пълнената гъска с грейвито и сервирайте.

 

az-jenata.bg

Четете още: Кирстен Дънст ще става майка до няколко месеца

 

Новини

Коментари

Живот
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата