Варна 16°
fallback
Живот
08:31 | 22 ноември 2014
Обновен: 09:00 | 29 април 2024

Как да повишим енергията си без кофеин?

Китайският женшен е едно от оръжията срещу умората

По материала работи: Златина Добрева

Напрегнатото ежедневие кара много от нас непрекъснато да търсят начини за стимулация на енергийните нива. Пием различни кофеинови напитки, енергийни коктейли, които едновременно съдържат големи количества кофеин и захар и разчитаме те да ни доставят бодрост! Няма как да стане. Те осигуряват енергия и усещане за сила за много кратко време. Скоро след това енергийният заряд пада рязко и се чувстваме още по-изморени и смазани. Прекомерната стимулация на мозъка с кофеин и захар затруднява неговата работа и пречи на паметта и боравенето с информацията. Можете да стимулирате енергийните си нива по алтернативен на кофеин начин – чрез натурални методи! Има някои билки, които съдържат доказано мощни енергизиращи вещества и които ще ви помогнат да се чувствате по-бодри без да вредите на организма си.

Китайски женшен От всички видове женшен, китайският е сред най-мощните. Тази билка се използва в медицината повече от 2000 г., пише az-jenata. Тя има способността да съживи и освежи цялото тяло по естествен път. Другите предимства на китайския женшен са намаляване на умората, ускоряване на метаболизма, подобряване на съня и общото благосъстояние.

Ашваганда или индийски женшен Ашвагандата е аюрведическа билка за общо възстановяване на организма. Тя намалява ефектите на стреса върху тялото и нервната система, което потиска секрецията и въздействието на хормона адреналин, който в големи количества е вреден за организма. Индийският женшен облекчава депресията, стабилизира настроението и кръвната захар, намалява възпалението. Ашвагандата действа като елиминира всички фактори, които изтощават защитните и енергийните механизми на тялото, като по този начин му позволява да функционира правилно. Така се чувствате заредени с повече енергия и ресурс за борба с болестотворните патогени. Ашвагандата подобрява паметта, стимулира съсредоточеността и издръжливостта.

Риган Риганът е добре позната билка у нас. Използва се много широко и в средиземноморската кухня. Той е най-ефективен срещу вирусите и паразитите, които често са отговорни за хроничната умора. Риганът е много ефективен и за пречистване на черния дроб от токсини. Етеричното масло от риган се използва за вътрешно и външно подобряване на абсорбацията на кислород в кръвта. След консумацията на масло от риган енергийните нива се вдигат значително. Той има високи нива на антиоксиданти, които защитават мощно организма от хронични заболявания.

 

Златен корен или родиола розеа Това е диворастящо растение от рода Дебелецови. Среща се най-вече в студените райони на Арктика, Централна Азия, Алпите, Скандинавския полуостров и Исландия. Тази прекрасна билка подобрява издръжливостта, силата и умствения капацитет. Тя е „адаптоген“, който помага на тялото да се адаптира към всякакви сурови условия на живот. Елиминира стресовите и екологичните фактори. В медицината се използва за стимулация на спортни постижения, намаляване на времето за възстановяване след продължителни тренировки. Освен това подобрява и сексуалната активност. Екстракт от родиола помага за поддържане на оптимални нива на енергийни съединения в тялото, необходими за извършване на физическа активност като освен това потискат механизмите на възникване на умората. Златният корен ефективно подобрява настроението и облекчава депресията.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback